Gündem

16 Aralık vaka tablosu açıklandı! Ölüm sayısı yeni bir rekor kırdı

Sağlık Bakanlığı tarafından 16 Aralık’a ait vaka tablosu açıklandı. Açıklanan güncel verilere göre bgün koronavirüs yüzünden ölenlerin sayısı yeni bir rekor kırdı. Günlük vaka sayıları ile ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ‘’ Bugün tespit edilen 4.893 hastamız var. Bir süredir günlük hasta sayımız düşüşte. Bugün uzun bir aradan sonra ilk defa günlük iyileşen sayısı yeni vaka sayısını geçti. Aktif hasta sayımız uzun bir aradan sonra düşmüş oldu’’ ifadelerini kullandı.

Tabloya göre son 24 saatte 240 kişi corona virüsünden hayatını kaybetti, toplam can kaybı 17 bin 121’e yükseldi.

Bugün toplam 205 bin 397 test yapıldı. Semptom gösteren 4 bin 893 kişiyle birlikte toplam 29 bin 718 yeni vaka tespit edildi. Türkiye’de toplam vaka sayısı 1 milyon 928 bin 165 oldu.

Bugün iyileşen 29 bin 922 kişiyle birlikte toplam iyileşen hasta sayısı 1 milyon 691 bin 113’e yükseldi.

Toplam hastalarda zatürre oranının yüzde 2.9, toplam ağır hasta sayısının ise 5 bin 960 olduğu açıklandı.

Türkiye genelinde yatak doluluk oranı yüzde 55.8, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 73.7 ve ventilatör doluluk oranı yüzde 41.5 olarak duyuruldu.

İYİ PARTİ Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz coronavirüs aşısı ile ilgili konuştu. Yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı;

CORONAVİRÜS AŞISI

Değerli milletvekilleri, Almanya, Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsünün çiçek hastalığına karşı ürettiği Modified Virüs Ankara’yla coronavirüs aşısı üretmeye başladı. Alman Hükûmeti, DSO’da Ankara virüsüyle aşı üretmeye başlayan biyoteknoloji firması IDT’ye 114 milyon avro yardım gönderdi ve ilk etapta 5 milyon aşı sipariş etti. MVA’nın sadece çiçek hastalığında değil, sıtma, SARS, ve AIDS gibi hastalıklardan korunmada geliştirilen bir vektör virüs özelliğine sahip olduğu belirtiliyor.

IDT Biologika biyoteknoloji şirketi üretimle ilgili onayı aldı ve deneylerinde 3’üncü aşamaya geldi. Alman Bilim ve Araştırma Bakanı, 750 milyon avroluk yatırımla harekete geçen şirketin corona aşısını geliştiren BioNTech ve CureVac’tan sonra 3’üncü Alman şirketi olacağını duyurdu.

Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü 1928 yılında Atatürk’ün talimatıyla kurulmuş, çok değerli aşı çalışmaları yapmış ve maalesef hiçbir neden gösterilmeden 2011 yılında kapatılmıştır. Eğer Hıfzıssıhha kapatılmasaydı, Türkiye’nin Covid-19 mücadelesi daha başka olurdu; belki de aşı üreten ilk ülkelerden birisi olurduk. Şimdi Hıfzıssıhhayı kapatanlara soruyorum: Mutlu musunuz diyorum.

İlgili Makaleler