Gündem

2.1 Euro’luk büyük ödeme! Antalya Havalimanı kira peşinatı ödemesi yapıldı

TAV havalimanları ve Fraport’un ortak girişimi, Antalya Havalimanı’nın 2052’ye kadar olan işletme hakkı için 8.55 milyar Euro’luk kiranın yüzde 25’ni ödedi.  Belirlenen kiranın yüzde 25’lik kısmı olan 2.138 milyar Euro ödendi. Yapılan törene Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, DHMİ Genel Müdürü Hüseyin Keskin ve Fraport AG CEO’su DR. Stefan Schulte katılım gösterdi.

Antalya Havalimanı Projesi Kamu-Özel İş Birliği İhalesi Kira Peşinatı Ödeme Töreni’nde konuşma yapan Adil Karaismailoğlu, Antalya Havalimanı Kamu-Özel Birliği Projesi ile ilgili olarak, kapasitesini dolduran Antalya Havalimanının eksiklerini tamamlamak sebebiyle bu şekilde bir ihale yaptıklarını dile getirdi. İç hatlar ve dış hatlar terminallerinin büyütüleceğini ve bir üçüncü dış hatlar terminalinin, VIP terminalinin, genel havacılık terminalinin yapılacağını ve devlet konukevinin kapasitesinin büyütüleceğini bunun için projeye 765 Milyon Euro’luk kaynak lazım olduğunu Karaismailoğlu dile getirdi.

Ortak girişim ile 1 milyar 812.5 milyon euroluk ön ödeme sebebiyle 1 Milyar 225 milyon Euroluk finansman tamamlandı. Finansmanlar arasında Ziraat Bankası, Vakıfbank, Akbank, TEB, Deutsche Bank, Qnb Finansbank, Kommunalkredit Austria bank ve Alpha Bank’ında içinde bulunduğu dokuz banka yerini aldı. Ödemenin geriye kalan kısmını ise Ortak girişim şirketleri öz kaynakları ile tamamladı.

80 milyon yolcu kapasitesi

Havalimanı’nın işletmesini yürütmeye devam eden TAV ve Fraport ortaklığında Antalya Havalimanı’nın kapasitesini büyütmek ve olan anlaşmanın biteceğini 2027 Ocak’tan 2052 Aralık’a kadar 25 senelik zamanı tamamen kapsayan işletme hakkı için 1 Aralık 2021’de yapılan ihaleye 7 Milyar 250 milyon Euro ve KDV ile almayı hak etti. Kiranın geriye kalan bölümü yeni işletme döneminin başlayacağı 2027’de yıllık olarak ödenecek. Bu yapılan yeni yatırım ile Antalya Havaliamanı’nın yolcu kapasitesinin senelik 80 milyon yolcuya ulaşacağını belirtildi.

İlgili Makaleler