Ekonomi

2021 bütçesinde neler var neler yok?

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş bugün TBMM’de yaptığı konuşmasında, 2021 yılı merkez bütçesine değindi. 2021 bütçesinde sağlık çalışanlarımız için, atanamayan öğretmenler için, pandemiden dolayı destek bekleyen esnaflarımızın için , EYT’liler, 3600 Ek Gösterge bekleyen memurlar için, işsizler için herhangi bir şey olmadığını iddia eden İYİ Partili Dursun Ataş, ‘’2021 yılı bütçesinde vatandaşın parası Cumhurbaşkanının her konuşmasında düşman ilan ettiği faiz lobisine gitmektedir. Bütçede Somali’nin 3,5 milyon dolar IMF borcu var; Tunus’a giden 5 milyon dolar var; Suriyelilere harcanacak milyarca dolar var; 156 ülkeye ve 9 uluslararası kuruluşa maddi ve ayni yardımlar var; birkaç kurumdan maaş alan liyakatsiz yoldaş ve akrabalar var; servetine her gün servet katan yandaşlar var; sonuç olarak bütçede yandaş var, vatandaş yok.’’ Dedi.

Kayseri Milletvekili Dursun, yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı;

MERKEZÎ YÖNETİM BÜTÇESİ

Merkezî yönetim bütçesine de biraz değinmek istiyorum. Merkezî yönetim bütçeleri yıl içinde gelirlerin kimlerden, ne kadar ve nasıl toplanacağı; toplanan bu gelirlerin nerelere, nasıl harcanacağını gösterir yani bütçede 2 taraf vardır, bu bütçede gelirlerin kimden toplanacağı, toplanan gelirlerin kimlere aktarılacağı gayet açıktır. Yoksulluk altında ezilen vatandaştan, memurdan, emekliden, işçiden toplanacak; ülkenin bütün kaynakları AKP’nin çıkarları doğrultusunda yerli ve yabancı sermayeye, yandaşa, yoldaşa, akrabaya aktarılacaktır.

2021 yılı bütçesinde vatandaşın parası Cumhurbaşkanının her konuşmasında düşman ilan ettiği faiz lobisine gitmektedir. Faiz giderleri, önceki yıla göre yüzde 30’dan fazla artarak yaklaşık 180 milyar TL’ye ulaşmıştır. Vergi gelirlerinin beşte 1’i faize gidecektir yani bu bütçede her bir Türk vatandaşı tam 2.168 Türk lirası faiz ödeyecektir. Buna karşın, bu bütçedeki yatırımlar toplam bütçenin sadece yüzde 1,8’ini oluştururken faiz ise yüzde 13,3’ünü oluşturmaktadır. Vatandaşın açlık sınırını belirleyen iktidar bu bütçede de yandaşın ve 5 müteahhidin doyma sınırını belirleyememiştir.

BÜTÇEDE NELER YOK?

-Değerli milletvekilleri, saray tarafından hazırlanan bu bütçe vatandaşın beklentisinden oldukça uzaktadır. Toplumun çözülmeyi bekleyen sorunları bu bütçede de yer almamıştır.

-Vatandaşın önüne acı reçete olarak konulan bu bütçede pandemi sürecinin kahramanları sağlık çalışanlarımız yok, sayıları 600 binleri bulan atama bekleyen sağlıkçılarımız yok,

-Sayılarını bile bilmediğimiz atanamayan öğretmenlerimiz yok;

-Siftah yapamayan, devletten destek göremeyen “Al, keyif çayı iç.” dediğimiz esnafımız yok,

-Hayatta kalma mücadelesi veren sanayicimiz ve KOBİ’lerimiz yok; bunun sonucu olarak da en önemlisi, istihdam yok;

-Tarım Kredi Kooperatifi ve bankalara borcunu ödeyemeyen, traktörü, ürünü, hayvanı haczedilen çiftçimiz yok;

-Kısa çalışma ve işsizlik ödeneğine mahkûm edilen, faturalarını ödeyemeyen, ay sonunu getiremeyen çalışanımız yok; açlığa mahkûm edilen asgari ücretli işçimiz yok; ailesini ve kendini geçindiremediği için eline “iş, aş” yazarak intihar eden işsizimiz yok;

-Aldığı üç kuruş maaşla zorunlu ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan emeklilerimiz yok;

-“Erken emekli olacak, gidecek başka bir işte çalışmaya devam edecek.” dediğiniz EYT’lilerimiz yok;

-Ekmeğin askıya çıkarıldığı bu bütçede her seçim söz verip tutmadığınız 3600 ek gösterge bekleyen öğretmenimiz, polisimiz yok;

-Üniversiteyi binbir zorlukla bitiren, kredi borcunu ödeyemediği için evine, hesabına haciz gelen işsiz gencimiz yok; yaşama güvenci olmayan “Bizden önce ismi yoktu.” dediğiniz kadınlarımız yok;

-Yaşıtları parkta oynarken ailesine bakmak zorunda kalan, küçük yaşta çalışan çocuklarımız yok; sokakta yaşamak zorunda kalan evsizlerimiz, kimsesizlerimiz yok.

BÜTÇEDE NELER VAR?

Yani, IBAN gönderdiğiniz, enflasyon ve ağır ekonomik koşullar altında ezilen, acıyı bal elleyen “Hâline şükret et.” dediğiniz çaresiz vatandaşımız yok ancak gelir adaletsizliğini daha da artıran, haramzadelerin iştahını kabartan bu bütçede Somali’nin 3,5 milyon dolar IMF borcu var; Tunus’a giden 5 milyon dolar var; Suriyelilere harcanacak milyarca dolar var; 156 ülkeye ve 9 uluslararası kuruluşa maddi ve ayni yardımlar var; birkaç kurumdan maaş alan liyakatsiz yoldaş ve akrabalar var; servetine her gün servet katan yandaşlar var; parsel parsel satanlar, “Katar Katar” satın alanlar var; sonuç olarak bütçede yandaş var, vatandaş yok.

İlgili Makaleler