Ekonomi

2023 asgari ücret zammında yeni gelişme! Enflasyona refah payı eklenecek mi? Yeni asgari ücret ne kadar olacak?

2021 yılının eylül ayında yükselişe geçen dolar kuru ile birlikte hareketlenen ekonomi piyasaları, aralık ayının ortasına gelindiğinde Merkez Bankası tarafından yapılmış olan tüm müdahalelere rağmen rekor seviyelere ulaştı. Bu durum gündelik hayat şartlarını direkt olarak etkileyerek hizmet kalemlerinin her birine yüksek oranlarda zamların yansıtılmasına sebep oldu.

Ekonomi piyasalarında gözlenen olumsuz gelişmelerin enflasyonu da arttırmış olması, ocak ayına girildiği an itibari ile açıklanmış olan asgari ücretin, enflasyonun üzerinde zamlanmasına aracılık etti. Enflasyon ile mücadele kapsamında çalışanları koruma altına almak adına yüzde 50’nin üzerinde asgari ücret zammını duyuran hükümet yetkilileri, o dönem içerisinde vatandaşların yüzlerini güldürmeyi başardı. Ancak bu sevinç hali, giderek artamaya devam eden enflasyon karşısında uzun sürmedi.

Ocak ayı asgari ücret zammının kısa süre içerisinde erimesi karşısında bütçeleri nerede ise sıfırlanan çalışan vatandaşlar, hükümet yetkililerine ara zam konusunda baskı yapmaya başladı. İlk etapta bu talebe olumlu yanıt verilmesinin pek de mümkün olmadığı söylense de artmaya devam eden enflasyon karşısın kurul tekrar toplandı ve temmuz ayının başında yüzde 30’luk ara zam açıklandı.

2022 yılının sonlarına yaklaşıldığı şu günlerde rekor seviyelere doğru adım adım yaklaşan enflasyon karşısında ocak ayında açıklanacak olan asgari ücret zammı merak konusu oldu. Konuya ilişkin pek çok tahmin yapılırken zammın enflasyonun üzerinde mi olacağı, enflasyonun üzerine refah payının eklenip eklenmeyeceği sık sık sorgulanmaya başlandı.

REFAH PAYI NEDİR?

Asgari ücret zammının belirlenmesine oldukça kısa bir zaman kala refah payı konusu da sıklık ile konuşulmaya başlandı. Zamma ek olarak refah payının eklenip eklenmeyeceğini merak edenin geniş bir kitlenin yanında, refah payının ne anlama geldiğini merak eden vatandaşlar da konuya ilişkin araştırmalar yapmaya devam ediyorlar.

Refah payı, çalışanlara ödenen maaşlardan enflasyon oranı düşüldükten sonra yapılan artışa bağlı olarak hesaplanan bir tutardır. Bu tutar sayesinde memurların, emeklilerin ve işçilerin, kura karşı korunmaları hedeflenir.

ASGARİ ÜCRET TAHMİNLERİ GELDİ!

Geçtiğimiz günlerde hem Merkez Bankası’ndan hem de AA Finans’tan sene sonu enflasyon tahminleri geldi. Merkez Bankası tarafından açıklanan tüketici enflasyonu yüzde 67,78 olurken AA Finans bu oranı yüzde 73,88 olarak duyurdu.

Merkez Bankası’nın enflasyon tahminin gerçekleşmesi durumunda yeni asgari ücretin 7.136,35 TL’ye yükseleceği, bu tutara 5 puanlık refah payının eklenmesi durumunda ise 2023 asgari ücretinin 7.349,02 TL olacağı ileri sürüldü.

AA Finans’ın enflasyon tahmininin gerçekleşmesi durumunda yeni asgari ücretin 7.395,81 TL olacağı hesaplandı. Bu tutara 5 puanlık refah payının eklenmesi durumunda ise yeni ücretin 7.608,48 TL olacağı ileri sürüldü.

İlgili Makaleler