2023 Memur ve Emekli maaşı belli oldu! 5 aylık enflasyon üzerinden yansıması paylaşıldı: Enflasyon o sektörü kırdı geçirdi?

Memur ve emekli yeni yıl zam oranını dört gözle bekliyordu. Sonunda Kasım ayı enflasyon oranı da açıklandı. Toplamda elde edilen 5 aylık enflasyon rakamı üzerinden yeni ve net bir rakam oluşturuldu. 2023 Ocak zamlı memur ve emekliliği nasıl etkileyecek konusu yeniden gündeme getirildi.

EN DÜŞÜK VE EN YÜKSEK ARTIŞ HANGİ SEKTÖRDE OLDU?

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2022 yılı enflasyon verileri son 5 aya yönelik yeniden ele alındı. Yıllık bazda %84,39’a ulaştığı fark edildi. Açıklanan Kasım ayı enflasyon rakamı sonrasında son 24 yılın en düşük seviyelerine geçiş yapıldı. Uzun süredir düşürülmeyen enflasyon bu ay yalnızca %3,10 oranında artış yaşadı.

Enflasyon bir önceki ay %3,54’tü. Bu yıllık bazda %85,51 oranını ifade ediyordu. Tüfede yaşanan bu beklenmeyen değişiklik sonrası 12 aylık ortalamada %70,36 oranında değişim fark edildi. Bir önceki yılla kıyaslandığında en az artışın haberleşme grubunda olduğu da dikkatlerden kaçmadı. Bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış grubu ise ulaşımda yer buldu . Uaşımda %107,03 oranında artış yaşandı.

KASIM AYI ENFLASYONU NE KADAR OLDU?

Elde edilen verilerde çekirdek enflasyondaki düşüş fark edildi. Yıllık çekirdek enflasyonun Kasım ayı oranlaması %68,91’e kadar düştü. Tüm bu süreç devletinde odağındaydı. Merkez Bankası başkanı özellikle tek hanelere gerilemekten bahsettiği bir paylaşımı da dikkat çekti. Öte yandan memur ve emekliye yönelik oluşacak rakamlar gittikçe vatandaşı heyecanlandırmaya başladı.

Elde edilen veriler bir önceki ay ile birlikte yüzde 11,84 oranında enflasyonu işaret ediyordu. Açıklanan son veriler ile bu rakam %15,04’e ulaşmış oldu. SSK ve Bağ-kur emeklilerinde ise bu rakam %14,04 oranında kaldı. Net olarak rakamlar Aralık ayı enflasyon verileri paylaşıldıktan sonra belli olacak. Bu paylaşım sonrası enflasyonun belli olacağı süreç ise 3 Ocak tarihine denk geliyor.

YENİ YIL MEMUR VE EMEKLİ MAAŞI

Yıllık enflasyon oranı üzerinden belirlenen emekli maaşındaki en düşük taban tutar 3.500 TL yapılmıştı. Yeni yılda ise bu rakamın 5.250 TL olması konusunda ihtimaller üzerinde daha duruluyor. Memur ve memur emekliliğinde ise daha çok 6 aylık enflasyonun yanı sıra toplu sözleşme zammı da etkili olacak. Yeni yılda olası rakamlar arasında memur maaşının 10.478 TL’ye ulaşması öngörülüyor. Emeklilerin ve memur emeklisinin 2023 yılında alacağı emekli maaş tutarı aşağıdaki listeden takip edilebilir:

Exit mobile version