Ekonomi

2024 yılı emekli maaş zammı ne zaman açıklanacak? Emekli zammı belli oldu mu?

TÜİK kasım ayı için enflasyon verilerini açıkladı. Yapılan açıklamayla birlikte emekliler ve memurların alacağı zam senaryoları netleşmeye başladı. Şimdi gözler aralık ayı için açıklanacak enflasyon oranına çevrildi.

Aralık ayına girilmesi ile birlikte emeklere yapılacak maaş zammı ile ilgili detaylar merak konusu oluyor. Peki emeklilere ne kadar zam yapılacak? İşte tüm detaylar…

2024 yılı emekli maaş zammı

Kasım ayında açıklanan enflasyon ile birlikte memur emekliler adına beş aylık zam oranı belirlendi. Enflasyon %3,28 oranında artış gösterirken yıllık bazda 61,98 olarak bir yükselme oldu. SSK, emekli sandığı ve Bağ-kur emeklileri için belli olan zam oranının ardından Ocak ayında olacak emekli maaşı aralık enflasyonun açıklanmasıyla belli olacak. 2023’ün ikinci çeyreğinde enflasyonun %38-40 bağlı aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediliyor.

Emekli refah payı artışı

2023 Ocak ayında %15’e kadar ulaşan altı aylık enflasyon rakamları refah payının artışı ile birlikte %30’a kadar yükseldi. Temmuz ayında bu durum %17’lik olan enflasyonu %25’e yükseltti. 2023 yılı içerisinde iki farklı zam dönemi gerçekleşmiş ve devlet enflasyona ek olarak bir refah payı artışı yapmıştı. %38 40 seviyesine ulaşacak enflasyon oranı ile birlikte refah payı oranında %50 seviyesi üzerine çekilmesi beklentiler arasına girdi.

En düşük emekli maaşı 10.000 olacak

2023 yılında verilen en düşük emekli maaşı 7500 TL olarak uygulanıyordu. Ana zamlar ile birlikte yine yapılacak emekli maaş ödemelerinin 10.000’e kadar çıkması tahmin ediliyor. Yapılan tahminler ile birlikte vatandaşların gözü gelecek yeni haberlere çevrildi.

Cumhurbaşkanı yardımcısı açıkladı

Cumhurbaşkanı yardımcısı Yılmaz, asgari ücret üzerinde yapılacak zam ile ilgili konuştu. Emekli maaşlarına ciddi artışlar olacağı ve son dönemdeki enflasyon oranlarının değerlendirilip yeni emekli maaşının belirleneceğini altını çizdi enflasyonla mücadele kapsamında yapılacak emekli zammı memur Zamlarını da etkileyecek. Yapılacak zamlarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, dengenin son derece önemli olduğunu ve kaynakları denge gözeterek kullanmanın gerekliliğini vurguladı. Şimdi memur emeklilerin gözü yeni yapılacak zam duyurusunda.

 

 

İlgili Makaleler