Gündem

3600 Ek Gösterge Tamam; Sırada Sözleşmeli Memurlar Var! Bakan Bilgin Açıkladı; Konu Masaya Yatırıldı, Düzenleme Yolda!

Bir süredir çalışmaları devam eden 3600 ek gösterge çalışmalarının tamamlanması ve taslağın ortaya çıkmasının ardından masada yer alan meselelere yeniden geri dönüldü. EYT ve sözleşmeli memurların haklarına ilişkin düzenlemelerinin yapılması beklenirken; ilk müjde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den sözleşmeli olarak çalışan kişilere geldi.

Sırada sözleşmeli personelin memur haklarına kavuşturulmasını ve haklarında birtakım iyileştirmeler yapılması olduğunu belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, çalışmalara ilişkin detayları açıkladı.

Sözleşmeli Personele Müjde Bakan Bilgin’den Geldi

Toplu sözleşme metninin 52. maddesinde yer alan sözleşmelilerin statü değişikliği ile ilgili çalışmaların başladığının müjdesini veren kişi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin oldu. Toplu sözleşmeye eklenen “Kamu kurum ve kuruluşlarının görüşü alınarak, sözleşmeli personel mevzuatında düzenleme yapılması suretiyle sözleşmeli personelin statülerinin yeniden belirlenmesine ilişkin çalışma, yetkili konfederasyonun katkı ve katılımıyla 2022 yılı içerisinde tamamlanacaktır” içerikli 52. maddeye ilişkin önemli açıklamalar yapan Bakan Bilgin; “İlk açacağımız dosya üzerinden detaylandırıp kamuoyuyla paylaşacak hale gelince paylaşacağımız mesele sözleşmeli personel meselesidir. İlk ele alacağımız dosya odur. Kamuda sözleşme personel istihdam ediliyor. Yeni alanlar var. Yeni çalışma biçimleri var. Mesela bilgisayar yazılım mühendisleri gibi” ifadelerini kullandı. Örnek verdiğini söyleyen Bakan Bilgin, kapsamlı bir çalışma yapılacağını ise; “Onlar örnek veriyorum. Hepsinin mühendis olmasına gerek yok. Kamu ihtiyaç duydukça sözleşmeli personel alıyor fakat bu personellerin bazı sorunları var. Biz bunlara isteğe bağlı olarak kadro hakları vereceğiz. Bazı haklardan mahrumlar onları kendilerine vereceğiz” ifadeleriyle vurguladı.

Sözleşmeli Personellere Tanınan Haklar Artacak

Kamuda çalışan 530 bin sözleşmeli personele ilişkin kapsamlı bir düzenleme başladığının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in duyurmasının ardından gözler yapılacak olan düzenlemeye çevrildi. Buna göre kulislerde yer alan bilgiler yeni düzenlemenin sözleşmeli personelin ücret, tayin, görevde yükselme, mazerete dayalı yer değiştirme gibi alanlarda ortaya çıkan sorunların önüne geçeceği yönünde. Özellikle Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan sözleşmeli personelin eş durumundan yer değiştirememe durumunu ele alacak olan komisyon, belediyelerde yer alan sözleşmeli kadrolarında sadeleştirme yapacak. Sözleşmeliler için yükselme sınavının önünü açması beklenen yeni düzenleme gerekli çalışmanın ardından önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önüne, ardından ise Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gidecek.

İlgili Makaleler