Ekonomi

3600 Ek Göstergenin Getireceği Emeklilik İkramiyesi Zammından Yararlanmak İçin Emekliliği Bekletmek Çözüm Değil! İlk Tavsiye Geldi: “Emekliliğinizi Bekletmeyin!”

Bu haftaki köşe yazısını 3600 ek göstergeye ilişkin ortaya çıkan kafa karışıklıklarına ayıran Hürriyet yazarı Noyan Doğan, emeklilik ikramiyesine gelen zamdan 15 Ocak 2023 tarihinden önce emekli olacak memurların yararlanıp yararlanamayacağına dair önemli açıklamalarda bulundu.

Köşe yazısını kendisine gelen sorulara verdiği cevaplardan oluşturan Noyan Doğan, aynı zamanda Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçlarına ve engelli olan bireylerin emekliliklerine yönelik soruları da yanıtladı. Doğan, yazısını “Emekliliğini bekletmeyin” başlıyla yayınladı.

Emekliliği Bekletmek Çözüm Değil

Özellikle zorunlu emekliliği gelmesi nedeniyle ek göstergeden gelecek olan zamlı ikramiyeden yararlanamayacak olan vatandaşların sorularını yanıtlayan Hürriyet yazarı Noyan Doğan, emeklilik dilekçesinin bekletilmemesini tavsiye etti. Konuya ilişkin kendisine gelen “28.7.2022 itibarıyla emeklilik müracaatına hak kazanıyorum. Temmuz 2022 döneminde emekli maaşlarına veya asgari ücrete zam yapılması durumuna göre hangi tarihte emeklilik müracaatı yapmam daha avantajlı olur?” sorusuna yanıt veren Doğan; “Temmuz ayında emekli olmakla ağustos ayında emekli olmak arasında bir fark yok. Temmuz ayında emeklilik için müracaat ederseniz temmuzda emekli maaşına gelecek zamlardan yararlanırsınız. Aynı zamanda kıdem tazminatınızı da temmuz ayında artacak kıdem tazminatı tavanına göre alabileceksiniz. Temmuz ayında emekliliğe müracaat etmenizi öneririm” dedi.

Ardından zorunlu emeklilik haline ilişkin de bir soru yanıtlayan Noyan Doğan; “Halen öğretmen olarak çalışmaktayım. 1.1.2023 tarihinde 65 yaştan zorunlu emekli olacağım. 15.1.2023 tarihini bekleme şansım yok. Emekli ikramiyesinden faydalanma imkânım var mı?” sorusuna ise, “Ek gösterge ile ilgili düzenleme temmuz ayında Meclis’e gelip, yasalaşacak ama uygulanması 15 Ocak 2023 tarihinde başlayacak. Düzenleme hakkında detaylı bilgi kanun tasarısı Meclis’e geldiğinde netleşecek. 15 Ocak 2023 tarihinden önce emekli olursanız mevcut göstergeye göre ikramiye alacaksınız ancak emekli maaşınız yeni ek göstergeye göre artacak” yanıtını verdi.

GSS’de Müjdeli Haber Noyan Doğan’dan Geldi

Ek göstergeye ilişkin soruların yanı sıra diğer konulara ilişkin okurlarından gelen soruları da köşesine taşıyan Hürriyet yazarı Noyan Doğan, engelli maaşlarına ve emekliliğine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Konuyla ilgili kendisine Gökhan G. isimli okurundan gelen; “Serabral palsi hastasıyım, engelli raporum yok. Yaşım 38. Büro işçisiyim. SGK’dan 5000 iş günüm ve 20 yıllık sigortalılık sürecim var. Normal yaşlılık emekliliğinden mi faydalanacağım?” sorusunu yanıtlayan Doğan; “İlk sigortaya giriş tarihinizi belirtmemişsiniz. Engelli raporunuz olmadığına göre normal emeklilikten faydalanacaksınız ki, bu durumda emeklilikte yaşa takılacaksınız veya 58 yaşında ya da 60 yaşında emekli olacaksınız. Eğer engelli emekliliğine başvurmazsanız normal emeklilikten faydalanacaksınız. Ayrıca engelli emekli aylığının düşük olacağı yönündeki kanı da doğru değildir” dedi.

Pek çok vatandaşın sorunu haline gelmiş olan Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında ortaya çıkan prim borçlarına ilişkin de bir soruyu köşesine taşıyan Noyan Doğan, kendisine yöneltilen soruya cevap verirken GSS borçlarının 5 bin TL’nin altında olması halinde silineceğini müjdeledi. Konuyla ilgili; “Genel sağlık sigortası borcum olduğu için ben ve ailem sağlık hizmetlerinden yararlanamıyoruz. Çalışmadığım için iki yıldır primlerimi ödeyemedim, gelir testine de giremedim. Yeni çıkacak aftan yararlanabilir miyim? Borcumun tamamı silinir mi?” sorusunu yanıtlayan Doğan, “Yeni yasa tasarısı ile sağlık borçlarının bir kısmı silinecek. Önce Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan genel sağlık sigortası prim borcunuzu öğrenmelisiniz. 31 Aralık tarihine kadar olan borçlara yeniden yapılandırma imkanı sağlanıyor. Borç tutarı 5 bin liranın altındaysa tamamı silinecek. Beş bin liranın üzerindeyse yüzde 50’sinin peşin ya da taksitle öderseniz kalan yüzde 50’si silinecek” ifadelerini kaleme aldı.

İlgili Makaleler