3600 Ek Göstergenin Taslak Metni Ortaya Çıktı! İkramiyelerde En Az Yüzde 20 Artış; O Dört Meslek Grubu Kesinlikle Yararlanacak! Maaşlar İse…

Bir süredir kamu çalışanları ve emeklilerin beklediği 3600 ek gösterge çalışmalarının sonuna gelindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulmak üzere hazırlanmış olan taslak çalışmayı tamamlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ardından; bütçeyi yeni göstergelere hazırlamakla görevlendirilen Hazine ve Maliye Bakanlığı da çalışmalarını bitirdi. Taslak metin ile ilgili ilk açıklama ise, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversite Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin’den geldi.

Kamu çalışanlarının refahını artırması amacıyla bir süredir üzerinde çalışılan 3600 ek gösterge yasasının taslak metni ortaya çıktı. Öğretmen, polis, hemşire, din görevlisi ve diğer meslek gruplarındaki kamu personelini kapsayacak şekilde hazırlanmış olan 3600 ek gösterge taslak metnini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onaylamasının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geleceği öğrenildi. Taslak metne dair bilgi veren Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin TRT Haber’e konuştu.

Taslakta 4 Ana Meslek Grubu Var

Hazırlanan taslak üzerinden önemli açıklamalarda bulunan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, kapsamın kesinlik öğretmen, din görevlisi, polis ve hemşireleri kapsayacağını belirtti. Zengin’in konuyla ilgili açıklamalarında; “Kapsam içerisinde, belki kamu görevlilerin tamamına 500-600 gösterge verilmesi söz konusu olabilir. 3600’ün üstünde ve altında olanları da kapsaması söz konusu olabilir” ifadeleri yer aldı. Ek göstergenin maaşlara yansımasına ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Zengin; “Burada kesin bir bilgi olarak söyleyebiliriz ki, 3000 ek göstergenin 3600’e çıkması durumda maaşların nasıl artacağı zaten belli. 25 yıllık bir kamu çalışanı, yani bu kapsam içerisine giren meslek grubundaki polis, hemşire veya kapsama alınacak birisi, eğer 3600 ek göstergeyse şu an 5 bin 275 lira olan emekli maaşı 6 bin 432 liraya çıkacak. 1156 lira aylık maaşında artış olacak. İkramiyesi ise, 3000 ek göstergede 169 bin lira iken 206 bin lira emekli ikramiyesi almış olacak” dedi.

Emekli İkramiyelerinde Yüzde 20-21 Artış Söz Konusu

Maaşlar gibi emekli ikramiyelerinde de artış yaratacak olan 3600 ek göstergenin yaratacağı farkı hesaplayan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, konuyla ilgili; “Örneğin temmuz ayında varsayalım ki yüzde 40 zam geldiği takdirde bizim 1234 lira konuştuğumuz rakamın üzerine 500 lira daha koyduğunuzda 1734 lira olacak. Uygulama eğer Ocak 2023 olacaksa, ki benim tahminim öyle, dolayısıyla ocak ayında alınan zam bu rakama ilave edilecek. O nedenle, 25-30 yıllık kamu görevlisi olarak çalışmış emekliler, şu an aldıkları maaşı yüzde 21-22 ile çarpıp alacağı maaşı hesaplayabilir” açıklamalarında bulundu. Tazminat artışlarına da değinen Zengin, konuyla ilgili ise; “Bu ne anlama geliyor, tazminat yansıtma oranları, kamu görevlilerinin göstergelerine göre, yüzde 55’ten başlıyor yüzde 255’e kadar çıkıyor. Tazminat yansıtma oranları artarsa, bazı kamu görevlilerinin ek göstergesi artamasa bile bu teklifle maaşlarda artış gerçekleşebilir” açıklamalarında bulundu.

Exit mobile version