Ekonomi

4 Temmuz Bekleniyordu; Anadolu Ajansı ve Reuters Daha Erken Davrandı! Haziran Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı; Temmuz Zammı Ortaya Çıktı!

Bir süredir tüm Türkiye’nin gözü kulağı haziran ayı enflasyon rakamlarına çevrilmiş durumda. Temmuz ayının 4’ünde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak haziran ayı enflasyon rakamlarının ardından ortaya çıkacak olan 6 aylık enflasyon ile zam alacak olan emekli ve memurların yanı sıra pek çok teknik ve uzman kadro da yine enflasyon üzerinde zam alabilmek için bu rakamları bekliyor.

4 Temmuz’a sayılı günler kala haziran ayı enflasyon beklentisine ilişkin bir rakam da Anadolu Ajansı ve Reuters haber ajansından geldi. Arka arkaya yaptıkları piyasa anketlerini yayınlayan Anadolu Ajansı ve Reuters, haziran ayı enflasyon beklentilerini farklı olarak ortaya koydu. Bu rakamların gerçekleşmesi halinde ise, zamların daha da artacağı görüldü.

Anadolu Ajansı Haziran Ayı İçin Yüzde 4,44 Enflasyon Bekliyor

Geçtiğimiz gün gerçekleştirilen Anadolu Ajansı Finans Enflasyon Beklenti Anketi’ni açıklayan kurum, Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yani haziran ayı için enflasyon beklentisini yüzde 4,44 olarak ortaya koydu. Tam 15 ekonomistin katılımı ile gerçekleştirilen Anadolu Ajansı anketinde, aylık enflasyon beklentisi en düşük yüzde 3 olarak belirlenirken; en yüksek yüzde 5,73 olarak tahmin edildi. Ortalamayı alan Anadolu Ajansı, aylık enflasyonu anket sonucuna göre yüzde 4,44 olarak tahmin etti. Bu rakamlar üzerinden yıllık beklentiyi de açıklayan Anadolu Ajansı, enflasyonun bir önceki aya göre yüzde 73,5 oranında, bir önceki yılın aynı ayına göre yani yıllık bazda ise, yüzde 77,75 oranında artacağını açıkladı.

Reuters Haziran Ayı İçin Yüzde 5,38 Enflasyon Bekliyor

Anadolu Ajansı’nın ardından anketini yayınlayan Reuters isimli haber ajansı da Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) haziran ayı seviyesini tahmin etti. 12 katılımcı ile gerçekleştirdiği anket sonucuna göre yıllık bazda enflasyonu yüzde 72,3 ila yüzde 81,8 arasında tahmin eden Reuters’in anket katılımcıları, aylık bazdaki enflasyonu ise, yüzde 5,38 olarak açıkladı. Ankete katılanlar haziran ayının enflasyon oranı için en düşük yüze 3,5 oranında tahmin yürütürken; en yüksek yüzde 6,8 oranında enflasyon beklentisi olduğunu belirtti. Öte yandan enflasyon rakamlarının net hali 4 Temmuz 2022 tarihinde TÜİK tarafından kamuoyu ile paylaşılacak.

İlgili Makaleler