4500 prim günü ödemesi tamamsa emeklilik de tamam! Yaş şartını karşılayanlara anında emeklilik maaşı bağlanacak!

Türkiye’de çalışan vatandaşlar temel 3 şartı karşıladığı takdirde emeklilik hakkını elde edebiliyor. Yaş şartı, çalışma yılı ve prim ödemeleri şartları karşılandığında vatandaşlar emekli olabiliyor. Ancak istisnai durumlarda ve özel durumlarda vatandaşların erken ya da bu şartlardan birinin tam olmaması durumunda da emekli olma hakkı bulunuyor. SGK emeklilik dilekçesi veren, şartları karşılayan vatandaşlar, işe giriş tarihine göre yaş özelliğinden emeklilik şartını belirlemiş oluyor. Ancak 4500 gün prim ödemesi olana emeklilik maaşının da yolu açıldı. Yaş şartı olmayan bu yöntem nasıl işliyor? İşte detaylar…

4500 Prim Günü ile Emeklilik Hakkı

4500 prim günü olan sigortalı çalışanların yaş ve gün şartı olmadan erken emekli olma hakkı bulunuyor. SGK tarafından uygulanan değerlendirme prosedürü sonrası çalışanlar için belirlenen şartları karşılayanlar emeklilik hakkını elde edebiliyor. Ancak sigortalı çalışan vatandaşlar eğer SGK emeklilik prim şartını karşılayamıyorsa vatandaşlara emeklilik maaşı verilmiyor. Çalışanların bu tür durumlarda itiraz hakkı bulunuyor. İlgili kurumlara itiraz dilekçesi verildikten sonra dilekçeye olumsuz yanıt gelirse, vatandaşın yaş haddi üzerinden emekliliği hesaplanıyor.

En Düşük Emekli Maaşı

Yaş şartına bağlı olarak emekli olanlara SGK özel maaş bağlıyor. Ancak normal emeklilikte ödenen primlerden daha az ödeme primi olduğu için bu maaşlarda kesintiler olabiliyor. Fakat son torba yasanın Mecliste onaylanması ile birlikte en düşük emekli maaşı da 2.500 TL’den 3.500 TL’ye yükseltildi. Sonuç olarak da taban emekli maaşının 3.500 TL olmasına karar verildi. Emeklilikte özellikle 8 Eylül 1999 tarihinden sonra 2022 yılı da önem arz eden bir tarih haline geldi.

Öte yandan TÜİK’in enflasyon verilerini açıklamasıyla birlikte memur ve memur emeklisi maaşına %41,69 oranda, Bağ-Kur emeklilerinin maaşına da %42,35 oranda zam yansıdı. En düşük memur emeklisi maaşı 4.289 TL’den 6.083 TL’ye yükseltildi.

Exit mobile version