Gündem

5 TL’ler yenilendi! İşte Merkez Bankası’nın yeni basılan mor 5 TL’leri

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası yeni 5TL banknotları 28 Mart 2022’den itibaren piyasaya çıkardı. Yeni 5 TL’lerin mor renkli olması dikkat çekti. Türkiye Cumhuriyeti Merkez bankasından gelen açıklamaya göre E9 Emisyon grubu VI. Tertip 5 TL’lik banknotlardaki imzalar Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr Şahap Kavcıoğlu ve Başkan Yardımcısı Taha Çakmak’a olacak bir biçimde tekrardan düzenledi.

Yenilenen banknotlarda renk değişikliği ve imzalar dışında da boyutlarında arka ve ön yüzlerinde genel ve görünümleriyle ilgili tedavüldeki ile aynı oldu. 1. Ve 2. Tertip banknotlar ile beraber tedavülde olacak.

Yeni düzenlenen 5 TL’lik banknotlarda mor renk ağırlıklı olacak. Önceki 5 TL’lik banknotlarda kahverengi ağırlıklı bir renk vardı.  Değişime giden 5 TL’lik banknotların yanında II. Tertip  50 ve 200 TL banknotlarda Başkan Erdem Başçı  ve Başkan Yardımıcısı Mehmet Yörükoğlunun 50 TL’lik banknotlarda Başçı’nın dışında Başkan Yardımcısı  Turulay Kenç’in imzalarına yer verildi.

Merkez Bankası açıklaması

2.tertip 5 TL, 50 TL ve 200 TL’ler 8 Nisan günü tedavüle girecektir. Merkez Bankasından yapılan açıklama şu şekildedir:

1211 sayılı Kanun’un Bankamıza verdiği yetkiye dayanarak, E9 Emisyon Grubu VI. Tertip 5 TL banknotlar 28 Mart 2022 tarihinden itibaren tedavüle edilecek.

Halen tedavülde bulunan E9 Emisyon Grubu  I., II., III., IV.,  ve V. Tertip 5 TL banknotlara kıyasla VI. Tertip  5 TL banknotlardaki imzalar Başkan Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu ile birlikte Başkan Yardımcısı Taha Çakmak’a ait olacak şekilde yeniden düzenlenmiştir.

Söz konusu banknotlar, üzerindeki imzalar dışında boyutları, ön ve arka yüz kompozisyonları ile genel nitelik ve görünümleri bakımından I., II., III., IV. Ve V. Tertipleriyle tamamen aynıdır.

I., II., III., V. ve VI. Tertip banknotlar birlikte tedavül edecektir.

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

İlgili Makaleler