Gündem

8 Şehirde ve Bazı İlçelerde Sokağa Çıkma Yasağı ! Uymayanlara Hapis Cezası

Ülkemizde corona virüsü vaka sayısı yeniden 1000'in üzerine çıktı. Durum böyle olunca yeni önlemler de gündeme geldi. Vaka sayılarının kontrol altına alınamadığı bölgelere özel yasaklar uygulanacağı belirtildi. İl ilçe mahalle ve köy bazında risk durumuna göre karantina veya sokağa çıkma yasağı uygulanabileceği belirtildi.

Son dönemlerde tedbir ve kurallara uyulmaması nedeniyle corona virüsü salgınının yayılma hızı arttı. Yoğunluk yalanması nedeniyle bölgesel yasakların da uygulanabileceği vurgulandı. Hürriyet’ten Fevzi Kızılkoyun’un aktardıklarına göre salgının seyrine bakılarak her kente özgü olarak risk durumuna göre il geneli, ilçe, mahalle, sokak karantinaları veya sokağa çıkma yasağı ilan edilebileceği belirtildi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Konu ile ilgili olarak başta Başta İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Konya, Malatya, Şanlıurfa, Mardin ve Batman olmak üzere hareketliliğin fazla olduğu, izolasyonun sağlanamadığı kentlerdeki ilçe, semt ve mahallelerde sokağa çıkma yasağı ilan edilecek. Bununla birlikte zaruri ihtiyaçlar ve istisnai durumlar dışında ilçeler arasında geçişlerin de kapatılabileceği belirtildi. Risk düzeyi yüksek olan il veya bölgelerde hafta sonları sokağa çıkma yasağı gündeme gelebilecek.

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğini denetimlerin arttırılması konusunda uyarı yaptı. Bu doğrultuda hareketliliğin en fazla olduğu cadde ve sokaklarda, toplu ulaşım alanlarında, sahil bantları, mesire-ören yerleri ile piknik, spor ve yürüyüş alanlarında ek tedbirlerin alınmasını istedi. İstanbul ve tatil bölgelerinden yansıyan tekne, kır partileri ile başta beach’ler olmak üzere plaj ve sahillerde oluşan yoğunlukla ilgili de önlemler arttırılacak.

HAPİS CEZASI OLACAK

Bu doğrultuda sosyal mesafe kurallarının ihlal edildiği bu tür durumlarda, kurallara uymayanlara ayrı ayrı para cezasının yanı sıra sorumlu kişilere adli işlem de yapılacağı gibi kurallara uymayan beach mühürlenecek, tekneler ise bağlanacak, sorumlu kişilerle ilgili de adli işlem yapılacak. Bu adli işlem 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası olacak.

COVID-19 testi pozitif çıkan ve evde karantina altında tedavisine karar verilenler için de sıkı önlemler olacak. Karantina kurallarının ihlal edilmesi durumunda Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi gereğince para cezası kesilirken, ayrıca hastalık yaymak suçundan da Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 195’inci maddesine göre 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

İlgili Makaleler