Ekonomi

Asgari Ücret Maaş Zammı İçin Komisyon Masasında Olan 5 Kritik Rakam

Ekonomi ve çalışma dünyasının en önemli konu başlışlarının ilk sırasında 2020 yılı asgari ücret maaş zam oranı bulunuyor. 

Maaş zammı konusunda henüz resmi hiçbir açıklama bulunmuyor. Ancak konuya ilişkin önemli veriler ve değerlendirmeler mevcut. Özellikle 2019 yılı zammı sonrası, zam görüşmelerinde öne çıkan konulara göre bazı analizlerde bulunmak mümkün. 

Kamuilanlari.com olarak bizlerde bu analizleri sizlerle paylaşıyoruz. İşte 2020 yılı asgari ücret zam görüşmeleri için masada olan rakamlar,

MASADA YER ALAN ASGARİ ÜCRET ZAM ORANLARI

Asgari ücret belirleme komisyonu görüşmelere Aralık ayında başlayacak. Bu görüşmerler yaklaşık bir ay sürecek. En az 3 veya 4 toplantı yapacak olan komisyon 2020 yılı asgari ücretini belirleyecek. 

2019 yılında gerçekleştirilen zam görüşmelerinde enflasyon faktörü etkili olmuştu. O dönem yaşanan kur saldırısı enflasyon oranlarını artırmıştı. Bu kapsamda vatandalara enflasyon oranına bağlı olarak yüzde 26 zam yapıldı. Asgari ücret yapılan zam sonrası AGİ ile birlikte en az 2020 TL oldu. 

2020 yılı içinde asgari ücret zam görüşmelerinde enflasyon rakamlarının etkin olması bekleniyor. İşte o rakamlara dair değerlendirmeler. 

Masada Olan Zam Oranları

2020 yılında asgari ücret komisyonunun masasında olması beklenenen zam oranları.

1-) Yüzde 15 Zam: 2019 yılı enflasyon oranlarının yüzde 10 ile yüzde 15 bandı arasında olacak olması, vatandaşlara yüzde 15 yapılabilir yorumunu getirdi. 

2-) Yüzde 12 Zam: Maliye Bakanı tarafından açıklanan ekonomi paketinde 2019 yılı enflasyon hedefi yüzde 12 açıklandı. Enflasyon o seviyede olursa asgari ücrete o derecede zam yapılabilir.

3-) Yüzde 13.96 Zam: TCMB’nin 2019 yılı enflasyon beklenti rakamı. Enflasyon oranı bu oranda olursa maaşlara yüzde yüzde 13.96 oranında zam yapılabilir. 

4-) Yüzde 20 Zam: Asgari ücretli vatandaşların yılda bir defa alıyor olması zam oranının bu sene içinde yüzde 20 olabileceği şeklinde değerlendirmeler yapılmasına neden oluyor.

5-) Yüzde 8 Zam: Maliye Bakanı Albayrak’ın YEP açıklamasında 2020 enflasyon hedefi yüzde 8.5 olarak açıklandı. Komisyon enflasyon hedefine göre bir karar alırsa maaşlara yüzde 8.5 oranında zam yapılabilir.

Kamuilanlari.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir