Önemli Başlıklar

Güney Afrika İşçi Alımı Var Mı? Yapılabilecek İşler Nelerdir? İş Kurmak Mümkün Mü?

Güney Afrika yapısı gereği uluslararası ve büyük şirketlerin İngiltere başta olmak üzere batılı ülkelerin sahipliğinde olduğu bir ülke. Bu sebeple bu tip şirketler özellikle üst düzey kademelerde kendi ülke vatandaşlarını değerlendirmeyi tercih ediyor.

Güney Afrika’da Yaşamak

Yaşamak için Güney Afrika tipik orta Afrika ülkelerinden farklıdır. Uzun süre İngiliz egemenliğinde kaldığı ve İngilizlerin burada çok etkili olarak varlık göstermeleri sebebi ile Afrika’nın en modern ülkesi durumuna gelmiştir. Güney Afrika’nın Cape Town, Pretorya ve Bloemfontein olmak üzere üç başkenti vardır. Nüfusu yaklaşık 57 milyondur. Para birimi Rand’dır ve İngiliz Sterlinine bağlıdır. Güney Afrika’da asgari ücret 300dolar seviyesindedir. Ancak bu rakam şehirlerde ve kayıtlı işlerde geçerlidir.

Tarımsal üretimde ve şehirlerden uzak yerlerde çalışma koşulları çok daha kötüdür. Diğer yandan Cape Town gibi gelişmiş yerlerde özellikle sanayi ve finans sektörlerinde çalışan kalifiye yabancıla Avrupa ülkelerinde veya Amerika’da alınan maaşlara yakın çok yüksek ücretler alabilirler.

Güney Afrika kültürü itibariyle hem klasik Afrika hem de biraz batılı kültürü almıştır. Yabancıların yaşaması için zor bir ülke değildir. Halkı yabancılara karşı sıcak ve yardımseverdir. Büyük şehirlerde 2 odalı bir daire 200 dolardan başlar. Yeme içme giderleri düşüktür. Yabancılar için bir avantaj ise resmi dilin İngilizce olmasıdır Bu sebeple birçok yabancı kolaylıkla çalışma hayatına adapte olur ve çocukları okulla giderken zorluk yaşamaz. Devlet eliyle verilen eğitim yetersiz olduğu için genellikle dışarıdan gelen yabancılar çocuklarını paralı yabancı okullarına gönderir. Ülkede çok sayıda İngiliz, Amerikalı ve diğer yabancı yaşamaktadır. Hatırı sayılır bir Türk göçmen ve çalışan nüfusu da vardır.

Güney Afrika’da Yapılabilecek İşler Nelerdir?

Güney Afrika’da en çok yapılabilecek işler şöyle sıralanabilir:

  • Tarımsal ürünlerin dış ticareti ve pazarlanması işleri,

  • Tarım makineleri ve donanımlarının satışı konusunda danışmanlık ve aracılık,
  • Gıda alanında restoran işletmeciliği,
  • Eğitim hizmetleri danışmanlığı,
  • Çocuk ve yaşlı bakım hizmetleri,
  • Anaokulu veya kreş,
  • Seyahat ve turizm acenteliği,
  • Turizm rehberliği,
  • Orman ürünlerinin ihracatı konusunda aracılık ve danışmanlık işleri,

Güney Afrika iş imkanları açısında hizmet ve bilhassa tarım sektörlerinde fırsatlara sahip.

Güney Afrika Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Güney Afrika’dan çalışma izni almak için öncellikle burada bulunan şirketlerden birisine iş başvurusu yapmak ve işe kabul edilmek gerekir. Daha sonra gerekli çalışma izni başvuruları söz konusu şirket tarafından yapılır. Burada devlet tarafından yapılan değerlendirme ile kişinin gerçekten çalışma izni verilmeye uygun olduğu düşünülürse çalışma izni önce 1 senelik olarak verilir.

Güney Afrika’da Oturma İzni Nasıl Alınır?

Güney Afrika’dan oturma izni almak için çalışma izni alıp burada 5 yıldır çalışanlara oturma izni verilmektedir. Diğer yandan Güney Afrika’da 500.000 USD değerinde gayrimenkul alana uzun süreli ve daha sora da süresiz oturma izni verilmektedir.

Güney Afrika’da İş Kurmak Mümkün Mü?

Güney Afrika’da iş kurmak için ülkeye gelen yatırımcı ve girişimcilerin öncellikle devletten kuracakları iş için izin alması gerekir. Burada kurulacak bir şirketin en az bir kişini çalıştıracak ve yıllık cirosunun 2 kişi ve ailelerinin ortalama ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar yeterli olması beklenir. Güney Afrika iş imkanları açısından özellikle dış ticarette önemli fırsatlar barındırmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir