Ekonomi

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ihtiyaç sahiplerine sosyal yardım yapılacak!

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü dolayısıyla Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından ÇASGEM’de düzenlenen “Sosyal Yardım Vizyon Çalıştayı”na katıldı.

ORTAK BİR MÜDAHALE ALANI OLUŞTURULACAK

Bakan Selçuk, sosyal yardımlarda “artı dönemi”ni başlatmayı hedeflediklerini belirterek, “Başvurusu yapılan vatandaşlarımızın sosyal durum incelemelerine uygun olarak ihtiyaç tespitleri ve yardımları yapılacak, ayrıca birbirleriyle ilişkili farklı kurumlar tarafından müdahale gerektiren sorunlarla ilgili ortak bir müdahale alanı oluşturacağız.” dedi.

Yoksulluğun küresel olarak önemli bir sorun olduğunu ve en fazla çocukların etkilendiğini ifade eden Selçuk, yoksulluğu meydana getiren sebepleri iyice değerlendirmek ve buna dair bir vizyon geliştirmek durumunda olduklarına işaret etti.

Bunun aynı zamanda geleneğin ve kültürün de getirdiği bir sonuç olduğuna değinen Selçuk, “Peygamber Efendimiz ‘Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir’ buyuruyor. Biz de bu kültürden ve gelenekten gelen insanlar olarak aç, muhtaç ve mazlum nerede birisi varsa onlara el uzatmaya devlet olarak, millet olarak ve toplum olarak onların yanında durmaya mecburuz.” diye konuştu.

BÜTÜN MUHTAÇLARA ULAŞMAK ZORUNDAYIZ

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının birleşmesinin ardından sosyal yardımlara çok önem verdiklerini aktaran Selçuk, “Bakanlık olarak hem sosyal yardımlarla istihdam bağlantısını hem de sosyal güvenlikle bağlantısını daha etkin bir şekilde kurmalıyız. Hem istihdamı artırırken aynı zamanda yardımlarla da bütün muhtaçlara ve mazlumlara ulaşmak zorundayız.” dedi.

Selçuk, son 17 yılda hükümetleri döneminde Türkiye’deki yoksulluk oranının ciddi bir şekilde azaltıldığını söyledi.

Yoksullukla mücadele alanında attıkları adımlara ilişkin Selçuk, “Son 17 yıla baktığımız zaman sosyal yardımlarımızın hem niteliğini hem de niceliğini geliştirmiş durumdayız. Bu süreçte de 308 milyar liralık sosyal yardım harcamamızla da tarihi bir rekora imza atmış durumdayız. 2002’de geldiğimiz zaman 1,3 milyarlık bir sosyal yardım harcamamız varken 2018’de 43 milyar liraya yükselmiş durumda. Yine 2002’ye baktığımızda 4 tür sosyal yardım verirken bugün 43 farklı türde sosyal yardımları uygulamaktayız. Bizim amacımız bu sosyal yardımların niteliğini ve niceliğini geliştirirken aynı zamanda doğru yere doğru şekilde ulaşmasına sağlamak. İhtiyaç sahibi ailelerimize etkin bir şekilde ulaşmasını sağlamak.” şeklinde konuştu.

Selçuk, geliştirdikleri sistemler sayesinde sosyal yardımlarda evrak toplama konusunda 15-20 gün süren sosyal yardım başvuru süresini kısalttıklarını, vatandaşların kuyrukta beklemelerine son verdiklerini kaydetti.

“ÇOCUKLARIN EĞİTİM FAALİYETLERİNİ DESTEKLİYORUZ”

Her yıl değişik sosyal programları başlattıklarını hatırlatan Selçuk, “Biz istiyoruz ki daha etkin ve verimli bir şekilde bu sosyal yardımları halkımıza ulaştırabilelim. Bakanlık olarak insanımızın zor günlerinde onlara kol kanat geren hizmet anlayışımız gereği öncelik olarak bütün çocuklarımıza, engellilerimize, yaşlılarımıza ve kadınlarımıza ulaşmayı hedefliyoruz. Özellikle çocuklarımızın eğitim faaliyetlerine sosyal yardımlarımız aracılığıyla destekliyoruz.” ifadesini kullandı.

Selçuk, bakanlık olarak yoksul vatandaşların genel sağlık sigortası kapsamındaki primlerini bütçelerinden karşıladıklarını belirterek, “Böylelikle ücretsiz ve kaliteli sağlık hizmetlerine erişim imkanlarını da son 17 yılda sağlamış durumdayız.” dedi.

Selçuk, istihdam dostu sosyal yardım modellerine ağırlık vereceklerini, Türkiye’nin sosyal kalkınmasına da hizmet sunmayı hedeflediklerine dikkati çekti.

Bakan Selçuk, Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi hakkında “Bu sistemi hayata geçirerek, sosyal yardımlarda yeni bir dönem başlattık. Sistemi tüm dünyaya örnek olacak bir sistem haline getirmeyi hedefliyoruz.” açıklamasında bulundu.

Çalıştaya, Bakan Yardımcısı Ahmet Koca, Sosyal Yardımlar Genel Müdürü Bülent Tekbıyıkoğlu, Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin ile bakanlık bürokratları katıldı.

PEKİ SOSYAL YARDIM BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

Bu yardımlardan faydalanabilmek için bazı koşulların sağlanması gerekmektedir. Özellikle mahalli idare bölgelerinde bazı kurum ve kuruluşlar tarafından ihtiyaç sahibi ailelere ihtiyaçları doğrultusunda destekler verilmektedir. Bu yardımları alabilmek için ihtiyaç sahibi kişilerin kurumlara başvuru yapması gerekmektedir.

2019 Yılında Yapılan Para Yardımları Sosyal yardımlaşma parası olarak verilen paralar yardımın türüne göre değişmektedir. Hak sahibi kişilere yapılan desteklerde verilen paralar aşağıdaki türlere göre değişmektedir.

Nakdi destekler genellikle şartlara uygun olan kişilere yapılmaktadır. Nakdi olarak yapılan para yardımlarında verilen para miktarı değişmektedir. Yardımlar genellikle 20 TL ile 800 TL arasında olmaktadır.

Doğum yardım parası ödemeleri bütün doğan bebekler için annelere yapılmaktadır. Bu yardımlardan bütün anneler yararlanabilir. Doğum yardım miktarları; 1. çocuk için 300 TL, 2. çocuk için 400 TL ve 3. çocuk için 600 TL olarak verilmektedir.

Şartlı hamilelik müracaatında bulunan annelere 495 TL yardım yapılmaktadır.

65 yaşından büyük kişilere 3 ayda bir olacak şekilde ödemeler yapılmaktadır. Bu kişilere 3 ayda bir 705 TL para yardımı sağlanmaktadır. -Engelli vatandaşlara yapılan yardımlar, kişinin engellilik oranına göre değişmektedir. %70 oranın altında engelli olan vatandaşlara üç ayda bir 1.059 TL, %70 ve üzerinde engeli olan vatandaşlara yine üç ayda bir olmak kaydıyla 1.589 TL yardım yapılmaktadır. -Öğrencilere devlet tarafından para yardımları yapılmaktadır. Öğrencilerin okuluna ve yaşına göre yapılan para yardımları 456 TL ile 821 TL arasında değişmektedir.

Koşullu eğitim yardımlarında ise kız çocuklarına aylık olarak 40 TL, erkek çocuklara ise aylık olarak 35 TL çocuk yardım parası verilmektedir. -Yeni doğum yapan annelere bir kere olmak üzere emzirme yardımı olarak 149 TL destek sağlanmaktadır.

Fakirlik maaşı olarak ihtiyaç sahiplerine 643 TL yardım yapılmaktadır. Yukarıdaki yardımlardan faydalanmak isteyen kişilerin başvurularının ardından durumları incelenir ve ekonomik durumları şartlara uygun olanlara yardımlar verilir.

Sosyal Yardım Alabilme Koşulları Sosyal yardım alabilmek için yönetmelikte belirtilen şartların olması gerekir.

Herhangi bir sosyal güvencenin olmaması gerekir.

Sigortalı olarak hiçbir işte çalışmıyor olmak gerekir.

Sosyal Güvenlik Kurumunda dul veya yetim maaşı gibi yardımları almıyor olmak gerekmektedir. Yardım başvurusunda bulunan kişilerin yardım başvurularının onaylanması için hane içerisindeki kişi sayısına göre düşen gelir tutarının yoksulluk sınırının altında olması zorunludur. Başvurularda ihtiyaç sahiplerinin bazı belgeleri hazırlamaları gerekir.

T.C kimlik belgesi aslı veya fotokopisi, Muhtaçlık belgesi gibi evraklar hazırlanmalıdır.

Sosyal yardımlar için en çok kaymakamlık binalarında yer alan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuru yapılmaktadır. Halk arasında kaymakamlık yardımı olarak bilinen yardımın asıl SYDV yardımlarıdır. Sosyal yardım sağlayan veren diğer kurum ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı il müdürlükleridir. Aile ve Sosyal Politikalar yardım başvurusu aynı zamanda sosyal yardımlaşma vakıflarından da yapılabilmektedir. Bu yardımlardan faydalanmak isteyen kişiler başvurularını; -Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına,

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine, Vakıf Genel Müdürlüğüne, Bulundukları bölgelerdeki belediyelere, yapabilirler.

SOSYAL PARA YARDIMI SORGULAMASI NASIL YAPILIR?

Sosyal yardım alan kişiler sorgulama işlemlerini E-devlet üzerinden yapabilirler. Sorgulama işlemi için E-devlet sistemine girebilmek için E-devlet şifresine ihtiyaç vardır. Bu şifreler PTT şubelerinden 2 TL ücret ile alınabilmektedir. E-devlet sistemine giriş yaparken, T.C kimlik numarası ve E-devlet şifresi istenmektedir. Sorgulama işlemlerinde Sosyal yardımlara dair bütün bilgiler bulunmaktadır. Başvuruları onaylanmayan vatandaşların başvuru ekranında bilgi bulunamadı ibaresi yer almaktadır. Başvuruları kabul edilen adayların alacakları yardımların detaylarını görebilme imkanı vardır.

MUHTAÇLIK BELGESİ NASIL ALINIR?

Muhtaçlık belgesi alarak sosyal yardım alabilmek mümkündür. Muhtaçlık belgesi olan kişiler yaşlılık maaşı, engelli maaşı veya diğer sosyal yardımlardan faydalanabilmek için başvuru hakkına sahiplerdir. Bütün yardımların farklı şartları olsa da muhtaçlık belgesi bütün yardımlarda istenmektedir. Muhtaçlık belgesi ikamet edilen yerdeki muhtarlıklardan alınabiliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir