Sağlık

Meyvelerin Vücut Sağlığına Faydaları

Şeftalinin Vücut Sağlığına Faydaları

Şeftali yaz mevsiminin lezzetli ve sulu meyvelerinden birisidir. Vücudun sıvı ihtiyacını büyük oranda karşılayan şeftali A, B ve C vitamin açısından oldukça zengin bir meyvedir. Vitamin ve potasyum içeren şeftali vücut için çok yararlı bir meyvedir. Şeftali tüylü bir meyve olduğu için birçok insan tarafından sevilmez. Şeftali kolay sindirilen bir meyve olduğu için kabızlık, ishal gibi mide sorunlarına iyi gelir.
 
Yazın meyve tezgâhlarını süsleyen şeftali sulu ve tatlı bir meyvedir. Şeftali, kompostosu yapılarak kışın da tüketilebilir. Şeftalinin kullanım alanı çok geniştir. Reçel, komposto, marmelat ve meyve suyu yapımında kullanılan şeftali meyve tabaklarının vazgeçilmez meyvesidir.  Taze olarak tüketilen şeftali hazım kolaylaşır. Şeftali böbreklerin çalışmasını düzene sokar. Mevsiminde tüketilen şeftali kabızlık ve basur sorunlarına iyi gelir. Şeftali lif bakımından zengin bir meyve olduğu için uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.  

Eriğin Vücut Sağlığına Faydaları

Erik yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden biridir. İlk çıktığında kilosu 80 lira gibi astronomik bir rakamla satılan erik ilerleyen zamanlarda kilosu 3 liraya kadar düşmektedir. Yapılan araştırmalara göre hamile kadınlar tarafından en çok aş erilen meyve erik olmuştur. Erik sert ve ekşi olduğu gib yumuşak ve sulu türleri bulunur. Olgunlaşan erikler tatlı ve suludur.


Erik kalp ve karaciğer rahatsızlığı çeken hastalara uzman doktorlar tarafından önerilir. Sindirim sisteminde meydana gelen kabız, ishal ve mide ağrılarına iyi gelir. Böbrek ve romatizma hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkan ağrıları dindirmede çok etkilidir. Yazın bol miktarda erik tüketmek kişiye serinlik ve sakinlik kazandırır. Düşük bir kaloriye sahip olan eriği (kamuilanlari.com) diyet uzmanları kilo vermek isteyen hastalarına tavsiye eder. Yüksek tansiyon hastaları bol miktarda erik tüketmelidir. Yazın tuzlanarak tüketilmesi vücudun tuz ve su ihtiyacını karşılar. Çocuklara meyve yeme alışkanlığı erik ile kazandırılabilir.

Hurmanın Vücut Sağlığına Faydaları

Hurma yaygın olarak tüketilen faydalı bir besin maddesidir. Tok tutma özelliği olan hurma ramazan ayında ve orucu açmanın sünnet olmasından dolayı çok sık tüketilir. Vücut için oldukça faydalı olan hurma sofralarımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Açlığı bastırıp sindirim sistemini düzene sokan hurma vücuda direnç verir. Hurma DNA yenilenmesini sağlar.

Hücrelerin yaşamsal faaliyetine destek olup hücrelerin yenilenmesini sağlar. Hurma doyurucu ve yararlı bir besin maddesidir. Hurma içinde 16 farklı mineral çeşidi bulunur. Mineral bakımından oldukça zengin olan hurma güçlü bir antioksidandır. Hurma bağışıklık sistemini güçlendirip vücudu hastalıklara karşı korur.
 
Hurma içerdiği selenyum ile kanser riskini azaltır. Vitamin bakımından oldukça zengin olan hurma C, B1, B2 ve A vitaminleri içerir. İçerdiği flüorür ile diş çürümesini engeller. Kalp damar tıkanması sorunu yaşayan kişilere hurma tavsiye edilir. Yüksek lif bulunan hurma kolon kanseri, rahim ve göğüs kanseri oluşmasını önler. Hurma beyin hücrelerindeki hasarları giderir. Vücudun şeker düzeyini dengede tutar. Demir bakımından zengin olan hurma kansızlığı yok eder. A vitamin yönünden zengin olan hurma göz sağlığına olumlu katkılar sağlar. Kalsiyum ve fosfat zengini hurma kemik gelişimini düzene sokar. Antiseptik özelliği ile yaraların hızlı iyileşmesini sağlar.

Kirazın Vücut Sağlığına Faydaları 

Kiraz yaz mevsiminin sevilen meyvelerinden birisidir. Kirazın küçük bir bodur ağaçta yetişir. Bu yüzden toplanması kolay bir meyvedir. Kullanım alanı oldukça geniş olan kiraz pasta yapımının yanı sıra reçel ve meyve suyu yapımında kullanılır. Sulu ve tatlı olan kiraz yazın vücudun sıvı ihtiyacını büyük oranda karşılar. Yemesi zevk veren kiraz düşük kalori içerir.  Diyet yapanlar tarafından en çok tüketilen meyvelerden birisidir. 

Kiraz vücudun kolesterol seviyesini düzene sokar. Kiraz vücudun kan şekerini düşürür. Kiraz vücutta biriken ürik asit ve ürat tuzlarının atılmasını kolaylaştırır. Romatizma ve gut hastalıklarının oluşmasını engeller.  Eklem ve kemiklerde görülen ağrıları dindirir. Vücutta birikmiş olan nikotinin atılmasını sağlar. Doğal asit içeren kiraz sindirin sistemini düzene sokarak hazmı kolaylaştırır.

Karaciğerin çalışma yükünü büyük oranda hafifletir. A vitamin yönünden zengin olan kiraz vücut için oldukça faydalı bir meyvedir. Kiraz mutlaka mevsiminde tüketilmesi gerekir. Mevsiminde toplanan kirazları komposto yapılarak kışında tüketebilirsiniz.

Karpuzun Vücut Sağlığına Faydaları

Yaz mevsiminin en sevilen meyvesi karpuzdur. Karpuz yemek için yaz mevsiminin gelmesini bekleriz. ç Sera usulü karpuzlar her mevsim manavlarda bulunur. Sera usulü karpuzlardan yaz karpuzunun tadını almamız mümkün değildir. Sulu ve tatlı bir meyve olan karpuz vücudumuza birçok açıdan olumlu katkılar sağlar. Sevilerek tüketilen karpuz vitamin ve lif bakımından zengin bir meyvedir. Yazın sıcak havalarda serinleten karpuz vücudun hararetini alır. Karpuz vücudun ihtiyaç (kamuilanlari.com) duyduğu sıvı ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılar. İshal sonrası vücudun sıvı kaybını karpuz tüketerek kısa sürede telafi edebilirsiniz. Karpuz içerdiği doğal şekerle vücudun şeker ihtiyacını karşılar. Vücudun şeker dengesini düzene koyar.

Karpuz C vitamini bakımından zengin bir meyvedir. Güçlü bir antioksidandır.  Günü rahat ve zihinde tamamlamak için mutlaka karpuz tüketmek gerekir. Karpuzu farklı biçimlerde tüketebilirsiniz. Yağ ve kolesterol içermeyen karpuzdan tatlı yapabilirsiniz. Karpuz iyi bir idrar söktürücü meyvedir. Serinleten karpuzun sakinleştirici özelliği vardır. Vücutta biriken atık maddelerin atılmasını sağlar. Kanı temizleyen karpuz kan dolaşımını hızlandırarak damar tıkanıklığını önler. Karpuz çekirdeği kurutularak kuru yemiş elde edilir. Karpuz çekirdeği yağ oranı düşük olduğu için diğer çerezlere göre daha sağlıklıdır.


 
Kavunun Vücut Sağlığına Faydaları 

Kabakgil ailesine mensup olan kavun bir yaz meyvesidir. Bol sulu, hoş kokusu ve lezzeti ile sofraların en sevilen meyvelerinden birisidir. Sevilerek tüketilen kavun olgunlaştıktan sonra tüketilir. Yazın sıcağından bunaldıysanız kavun tüketerek serinleyebilirsiniz. Türkiye’nin birçok bölgesinde yetiştirilen kavun özellikle Ankara, Van, Hasankeyf, Manisa, Kızılırmak bölgelerinde yoğun olarak yetişir. Kavun ülkenin her bölgesinde pazarlarda ve manavlarda çok rahat bulunan bir meyve türüdür. 
 
Kavun vücuda büyük destek veren bir meyvedir. Basur ve romatizma hastalıklarından kavun tüketerek kurtulabilirsiniz. Kavun sindirim problemlerinden birisi olan kabızlığı giderir. Kavun idrar söktürüp böbreklerin temizlenmesini sağlar.  Cilde ferahlık kazandıran kavun cildin taze bir görünüm kazandırır.  

Süt ile kavun karışımı maske olarak yüze sürüldüğünde ciltteki siyah noktaları giderir. Kavun cilt sisteminde oluşan sivilcelerin çoğalmasını önler. Kavun çekirdeği göğüs ağrısını dindirir. Öksürüğe iyi gelir.

Kamuilanlari.com Özel İçerik

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir