Gündem

KYK Borçlularından Yetkililere: “KYK Borcuna Af Bekliyoruz” Çıkışı

Senelerdir sorulan ve yanıtsız kalan bir soru : KYK borçları silinecek mi? Şimdiye dek hükümet bu konuda sessizliğini korudu. Böylece yanıt hep olumsuz oldu. Bilindiği gibi, Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından -karşılıksız olarak- burs verilirken -geri ödemeli olarak- kredi hakkı da tanınıyor. Eğitim süresince alınan krediler ise, mezun olunduktan ve iş sahibi olunduktan sonra istenilirse peşin, istenilirse taksit olarak ödenmek zorunda. Hali hazırda, yaklaşık 5 milyon vatandaşın KYK borcu olduğu belirtiliyor.

TBMM’ye KYK borçlarının silinmesine ilişkin kanun teklifi sunuldu. Borcunu zamanında ödeyemeyen öğrencilere uygulanan faiz sebebiyle borçların giderek büyüdüğü, borçluların ödeme yapabilmesinin imkansız hale geldiği belirtildi. Konu, Meclis’in gündemine de taşındı. Eğer teklif kabul edilirse tüm öğrencilerin borçları silinebilir. Peki KYK borçları ile ilgili bilinmesi gereken ve arama motorlarında en çok aranan konular neler? İşte detaylar..

İŞSİZLER KYK BORCUNU ERTELEYEBİLİR

Normalde KYK borcu olanların, mezun olduktan 2 yıl sonra geri ödeme yapması gerekiyor. Yani 2 yıl sonra işe giremese dahi borcunu ödemeye başlamalı. Yapılan son düzenlemeye göre ise kredi çeken öğrencilerin sigortalı bir işte çalışıncaya kadar borcunu ödeme zorunluluğu bulunmuyor. Yani yeni mezun öğrenciler işe girene kadar borcunu erteleyebilecek. Ancak ertelenen dönemde borca faiz işlemeye devam ediyor.

KİMLERİN BORCU SİLİNEBİLİR?

Tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulundan ‘ hayatını çalışarak kazanamaz’ ibaresi bulunan bir sağlık raporu alanların veya vefat edenlerin borçları siliniyor.

ZAMANINDA ÖDENMEZSE NE OLUR?

Öğrencilerin, borçlarını kredi alımları sonlandığı tarihten iki yıl sonrasında ödemeye başlamaları gerekiyor. Borç kredilerinin verildiği tarihten normal öğrenim sürelerinin bitimine kadar geçen miktarlara, enflasyon artışının ilave edilmesiyle tespit ediliyor. İki yıl sonra ödenmeyen borçlara aylık yüzde 1.40 oranında gecikme zammı uygulanıyor. Bu yüzden geciken borç, alınan kredinin 3 katına çıkabiliyor.

YAPILANDIRMA HAKKI VAR MI?

Evet borçlar yapılandırılabiliyor. Başvurular Vergi Dairesi’nden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ‘gib. gov.tr’ internet adresinden ve e-Devlet üzerinden yapılabiliyor.

ERKEN ÖDEYENE İNDİRİM VAR MI?

Evet, borçların erken ödenmesi halinde indirim yapılıyor ama sadece kredi borcunun tamamının, ödeme başlangıç tarihinden önce ödenmesi halinde indirim uygulanıyor. İndirim anaparaya değil, anaparaya eklenen enflasyon farkından doğan borca uygulanıyor. Ödeme başlangıç tarihinden önce borcu ilk yıl öderseniz yüzde 30; 2’nci yıl öderseniz yüzde 20 erken ödeme indirimi uygulanıyor.

ÖDENMEZSE NE OLUR?

Taksitleri daha sonraki bir tarihte ödeyenler zamanında ödememiş sayılırlar. Bu durumda gecikme faizi eklenmesinin yanı sıra ilk aşamada borçların bir yıllığı, tekrarında ise tamamı ödenmediği takdirde borç Vergi Dairesi Müdürlüklerine devrediliyor. Devir işlemi sonrası borçların bankaya değil ilgili vergi dairesine ödenmesi gerekiyor. Yine ödenmemesi durumunda ise icra işlemi başlatılıyor.

ERTELENEBİLİYOR MU?

Birer yıllık süreyle borcu ertelemek mümkün. Borç ödeme vadesi henüz başlamayanlar ile borçlarını aksatmadan ödeyenler ‘turkiye.gov.tr’den e-Devlet şifreleri ile erteleme talebinde bulunabiliyor. Erteleme başvurusunda bulunmak için işsizlik, askerlik durumlarının oluşması ve yüksek lisans ya da doktora eğitimine devam edilmesi gerekiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir