Ekonomi

Bankaların Kestiği O Paralarınızı Geri Alabilirsiniz! Ekspertiz Ücreti Nedir? Ekspertiz Ücreti Nasıl Geri Alınabilir?

Kredi kartı sahipleri, internet bankacılığı kullanıcıları ve banka ile birtakım ilişiği bulunan tüm vatandaşlar, ekspertiz ücretinden tamamen habersiz olarak harcama yapmaya devam ediyor. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, ekspertiz ücreti hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Şahin, eğer fatura kişi adına kesilirse, “Aksi takdirde tüketici, hakem heyetlerine ve tüketici mahkemelerine başvurarak ekspertiz ücretini rahatlıkla geri alabilir.” dedi.

Bankalar tarafından vatandaştan kesilen ekspertiz ücreti nedir?

Ekspertiz ücreti , bankaların talep ettiği konut kredisi masrafı olarak cevaplandırılmaktadır. Aslında ekspertiz raporu, kullandırılacak olan kredi limitinin belirlenebilmesi için evin değerinin uzman kişiler tarafından belirlenerek bir rapor halinde sunulmasıdır.

Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğü, ‘Ekspertiz’ kelimesinin karşılığını “Bilirkişi tarafından yapılan inceleme” olarak verir.


Ekspertiz işlemlerini gerçekleştirecek olan Eksperi kredi kuruluşu seçer. Ekspertiz raporunda yer alan bilgiler şöyledir:
– Binanın (gayrimenkulun) kimliği / açık adresi
– Kime ait olduğu / Türü
– Kaç katlı, kaç yaşında olduğu
– İmar durumu, Belediye ve Tapudan sorulur.
– Ulaşım: ulaşım özellikleri araştırılır.
– Gayrimenkulun Fiziki Durumu: Betonarme, kagir, yığma, çelik karkas, ahşap vb.
– Altyapı
– İtibar (bina ve sahibinin)
– Binanın inşaat değeri yukarıda anlatılanlar pozitif ise bir değer oluşur.

Ekspertizm metodları

1. Maliyet Metodu: Gayrimenkul alıcısının, belli bir gayrimenkul için yerine koyma maliyetinden fazla bir bedel ödemeyeceği varsayımından yola çıkılır.
2. Pazar Değeri veya Emsal Metodu: Değerlendirilmesi yapılan gayrimenkulün eşdeğer gayrimenkullerde yapılan değerlendirmenin karşılaştırılmasıdır.
3. Finansal Metod: Söz konusu olan gayrimenkulün gelecekteki değerinin iskonto değeri ile bugün ki değerinin hesaplanmasıdır.
4. Geliştirme Metodu: Gayrimenkulün o anki kullanımından daha farklı bir uygulamaya hizmet edecek şekilde geliştirilmesinde ortaya çıkacak maliyet ile bu geliştirmeden doğacak gelirlerin karşılaştırılması yapılır.

Ekspertiz ücreti geri alınabilir mi?

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, bankacılık işlemlerine ilişkin her yıl çeşitli konularda şikayetler aldıklarını söyleyerek tüketicilere önemli uyarılarda bulundu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun düzenlemesine göre bankaların ipotek ve ekspertiz ücretini tüketiciden almasının yasalaştığını ancak burada bir usulsüzlük olduğunu savunan Şahin, şöyle konuştu:

“Normalde bir şeyin bedeli ödendiğinde faturası o kişi adına kesilir. Fatura kişiye tanzim edilirse tüketici bunu öder ancak ekspertiz konusunda firmalar faturayı bankalara kesiyor, banka da bunun ücretini tüketiciden alıyor. Bu yanlış bir uygulamadır. Bankaların bu ücreti tüketiciden talep edebilmesi için fatura o kişinin adına kesilmek zorundadır. Aksi takdirde tüketici, hakem heyetlerine ve tüketici mahkemelerine başvurarak ekspertiz ücretini rahatlıkla geri alabilir.”

“BANKALAR EKSPERTİZ ÜCRETİNİ GERİ ÖDEYEBİLİR”

Şahin, hizmetlerin faturalandırılması gerektiğini belirterek şunları kaydetti:

Tüketici, miktarı ne kadar olursa olsun bir ekspertiz ücreti ödemişse hakem heyetine giderek bunun iadesini talep edebilir. Miktarın yüksek olduğu durumlarda ise tüketici mahkemelerine başvurarak yine bu ücreti geri alabilir ancak bunun için faturanın tüketicinin adına kesilmemiş olması gerekiyor. Tüketici ‘Bedelini ödemişsem bunun faturasını istiyorum.’ deme hakkına sahip. Bankaların bu tür işlemleri yaparken ‘Hizmeti tüketici adına aldım bu yüzden faturasını da tüketici adına kesiyorum.’ demesi gerekiyor. Birçok banka ekspertiz ücretini geri ödemek durumunda kalıyor. Çünkü bunu ispat edemiyor. Örneğin bir tüketiciden 600 lira ekspertiz ücreti alınmış ve faturasını istediğimizde bunu ispat edemediği için ücreti ödemek zorunda kalıyor ancak fatura tüketici adına kesilirse böyle durumlarla da karşılaşmamış olacağız.”

“BU KONUDA ÇOK ŞİKAYET GELİYOR”

Tüketicilerin bu konuda daha duyarlı olması gerektiğini ifade eden Şahin, “Bu konuda tarafımıza çok fazla şikayet geliyor. Başvuruların birçoğu faturanın doğrudan kişiye kesilmemesinden tüketicinin lehine sonuçlanıyor. Yani tüketicinin bankadan ekspertiz ücretini geri almasıyla neticeleniyor.” diye konuştu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir