Gündem

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında Ek Ders Karşılığı Çalışan Personeller Ne İstiyor?

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında Ek Ders Karşılığı Çalışan Personeller bu akşam Twitter’da paylaştıkları binlerce ileti ile Türkiye Gündemnde yer aldılar. Peki Ek Dersli olarak anılan grubun mağduriyetleri ve talepleri neler? Paylaştıkları iletiler ile birlikte bahsi geçen talepleri sizler için derledik..

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında Ek Ders Karşılığı Çalışan Personeller

1) İş Güvencesi: Güvenlik soruşturmasının yapılması ile bakanlık onayı ile işe başlayan ek ders karşılığı çalışanların hiçbir hukuki güvencesi olmadığı için amirinin tek bir sözü ile işinden olmaktadır. Onaylarımız bir yıllık olup her yıl yenilendiği için işsiz kalma durumunda hiçbir hak talep edememekte işsizlik ödeneğinden dahi faydalanamamaktayız.

2) Özlük Hakları: Çalışma statümüzün belirsiz olması nedeniyle anayasal hak olan yıllık izin, analık izni, evlilik izni, süt izni ve bunun gibi hakların hiçbirinden faydalanamamaktayız. Hizmet alım, İŞKUR vb. alım ile çalışanların özlük hakları ve ücret konusunda ek derslilerden daha iyi konumdadır. Resmi tatillerde, bayramlarda, idari izinlerde ve özel izinlerde maaşlarımız çalıştığımız saat üzerinden hesaplandığından ve izin günlerinde çalışmadığımız gerekçesiyle aldığımız maaş asgari ücretin altında kalmaktadır bu nedenle çalışmalarımız kısıtlı gün olarak gözükmekte ve prim ödemelerimiz eksik yatmaktadır.

3) Eğitim Hakkı: Bakanlığımızın kurumsal hizmetlerinin verimli ve aktif bir şekilde devamlılığının sağlanması amacıyla verilen hizmet içi eğitimlere birimlerde aktif olarak görev aldığımız halde saat ücreti karşılığı çalıştığımız sebep gösterilerek bu eğitimlere katılamamaktayız. 

4) Nöbet Hakkı: Tüm memur ve meslek elemanları ile aynı işlemleri yapan ek derslilerin, zaman zaman personel yetersizliğinden nöbete kaldığı, fakat herhangi bir ödeme yapılmadığı bilinmektedir.

5) İzin Hakkı: Statü belirsizliği nedeniyle Cenaze izni, babalık izni, DOĞUM İZNİ, SÜT İZNİ ve yıllık izin haklarının hiçbiri yoktur.

6) Plan/Proje içerisine dâhil edilme Hakkı: Yapılan plan/proje, program, eğitimlerde ek dersliler geri planda tüm işlemleri yapmasına rağmen içeriğine dâhil edilmemekte bu da isteklendirme düşüklüğüne sebep olmaktadır.

7) Ücret: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında çalışan Ek dersliler aldıkları ücret konusunda da kamuda çalışanlar içinde en mağdur kesimdir. Kendileriyle aynı meslek ve unvana sahip diğer kadrolu, sözleşmeli, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler çalışanı ve sürekli işçi personelinden çok daha düşük bir ücrete çalışmaktadırlar ve üstüne aldıkları o ücretin bir kısmı da resmi tatillerde kesilmektedir. Böylece mağduriyet daha da artmaktadır. Ek dersliler adalet ve eşitlik gereği kendileri ile aynı durumda çalışanlarla aynı ücreti almak istemektedirler. Yani eşit işe eşit ücret istemektedirler.

8) Kurumsal Kimlik: Kurumsal kimliği olmayan ek ders karşılığı çalışanlar; önemli toplantı ve görüşmelerde nerde çalıştığını kanıtlamakta zorluk çekmekte bu da o çalışanlar için onur kırıcı bir duruma neden olmaktadır.

9) Kadro Hakkı: Bilindiği üzere 24/12/2017 tarih ve 30280 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 696 KHK kapsamında Özel Hizmet alımı olarak görev yapan ve hiçbir nitelik, mezuniyet, yaş şartı aranmaksızın kadro geçiş süreçleri onaylanmıştır. Aynı KHK içerisinde doğum izninde, askerde olan personellerin yerine geçici aktif olarak görev alan personeller dâhil kadro almıştır. Türkiye Geneli sayısı 3500 Ek Ders Ücreti Karşılığı çalışan personellerin çoğunluğu nitelikli, mezuniyet unvanlarına sahip ve aynı zamanda mesleki yeterliliği olan personellerin en kapsayıcı 4/B (Sözleşmeli Çalışan) statüsüdür. 4/B’ye geçmeleriyle tüm haklarına kavuşacak ve tüm mağduriyetler ortadan kalkacaktır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir