Gündem

EYT’lilerin sayısı nedir? EYT’lilerin bütçeye maliyeti ne kadar?

AKP tarafından ilk defa Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) bütçeye maliye ile ilgili rakam telaffuz edildi. Ne Cumhurbaşkanı ne Çalışma Bakanı EYT’lilerin ne sayısı hakkında ne bütçeye maliyeti hakkında bilgi vermez iken, eski Savunma Bakanı şimdi ki AK Parti İstanbul Milletvekili Nurettin Canikli açıkladı.

EYT’LİLERİN SAYISI VE TOPLAM MALİYETİ

Canikli yaptığı açıklamada; ‘’hemen emekli olacak 1,5 milyon kişi var. Bunun bütçeye maliyeti ilk yıl 26 milyar TL. Hepsini kuruş kuruş tek tek hesapladım’’ dedi. Canikli süre vermeden toplam EYT’lilerin sayısının 6 milyon olduğunu, EYT’lilerin bütçeye maliyetinin bir süre sonra 26 milyar TL’den 100 milyar TL’ye çıkacağını söyledi.

Muhalefetten ise sarayın maliyetlerine değinilerek Canikli’ye cevaben; ‘’EYT’lilere para yok derken çatal bıçak takımlarına 1,5 milyon, giyeceklere 6,1 milyon TL para harcayan saraydan, halkın yoksulluğu, sefaleti görülmez’’ denildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili yapılacak düzenlemeye ‘’seçim kaybetsek de yokuz’’ diyerek EYT’lilere kapıyı kapattı ama, düzenleme bekleyenler umutlarını koruyor. Muhalefette her fırsatta hükümete EYT çağrısı yapıyor. EYT sorunu bütçe görüşmelerinin de ortak gündemiydi.

SURİYELİLERE VAR EYT’LİLERE YOK

AKP’li Canikli, EYT’nin bütçeye büyük yük getireceğini söyledi. İlk yıl maliyeti 26 milyar TL dedi. Canikli’nin bu maliyet hesaplarına karşı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bütçe görüşmelerinde yaptığı açıklamalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın o sözlerine atıfta bulunarak ‘’3 milyon 600 bin Suriyeli getirdin. Efendim 40 milyar dolar harcadık, gerekirse 40 milyar dolar daha harcarız’’ diyerek Suriyelilere harcanan parayı hatırlattı.

Canikli’nin ‘’kaynak bulun aktaralım bu EYT sorununu çözelim’’ sözlerine İYİ Parti Milletvekili Türkkan, ‘’EYT’lilere kaynak yok ama şehir hastanelerine kaynak var. Otoyol ve köprülere hazine garantisinden şirketlere para aktarımı var…’’ sözleri ile cevapladı…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir