Gündem

Yargı paketi hazır! Ceza infaz düzenlemesi Meclis’te!

Kamuoyunda en çok mahkum ve mahkum aileleri ceza infaz düzenlemesini merak ederken, meclisin gündeminde ise 2.yargı paketi yer alıyor. 39 maddelik ilk yargı paketi 2019 yılı içinde Resmi gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Gözler ikinci yargı paketine çevrilirken, Af yasası’nın tek başına çıkacağı konuşuluyor. Meclise sunulan yargı paketinde, af yasasını kapsayan ceza adaleti sistemine “seri muhakeme usulü” ve “basit yargılama” adı altında iki yeni uygulama yer alıyor.

AF YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?

30 maddeden oluşan ikinci yargı paketi TBMM Başkanlığı’na sunulacak ancak bunun içinde ikinci yargı paketinin olacağı kesinlik kazanmadı.Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, ikinci pakete ilişkin takvimin belli olup olmadığının sorulması üzerine, tarihin Meclisin gündemi ve yoğunluğuna bağlı olarak netleşeceğini kaydetmişti. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise, af teklifinin ikinci infaz paketiyle birlikte ekim ayının sonunda aralık ayının başında Meclis’e geleceğini söylemişti. 2020 ocak ayına gelinmesine rağmen konuyla ilgili netlik kazanan bir durum hala söz konusu değil. Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı”nda konuştu.Cumhurbaşkanı Erdoğan değerlendirme toplantısında çalışmaları devam eden ikinci yargı paketi ve infaz düzenlemesi hakkında açıklamalarda bulundu.Erdoğan konuşmasında:

Yargı Reformu Strateji Belgemizi, 2019 yılı Mayıs ayında milletimiz ile paylaşmıştık. Belgedeki hedeflerin gerçekleştirilmesi amacıyla hazırlanan birinci yargı paketi, yine geçtiğimiz yıl Meclis’te kabul edilerek kanunlaştı. Bu düzenleme ile ceza adaleti sistemine “seri muhakeme usulü” ve “basit yargılama” adı altında iki yeni uygulama da kazandırdık. “Kamu vicdanını rahatsız etmeyecek, suçluların cezalarını çektiği, ceza adaleti sisteminin amacına uygun, ölçülü ve adaletli bir infaz rejimi üzerinde çalışıyoruz. İnfaz düzenlemesini de içeren ikinci yargı paketinin hazırlıklarını tamamladık, birkaç hafta içinde Meclis gündemine getiriyoruz.”dedi

MHP’DEN AF YASASI TEKLİFİNİ GERİ ÇEKMİŞTİ

MHP kamuoyunda ‘af yasası’ olarak bilinen kanun teklifini, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Adalet Bakanı’na “altı suça asla indirim yapılmayacak” talimatının ardından geri çekti. Bahçeli bu gelişmeyi “Cumhur İttifakı çatısı altında tezat ve tersliklerin yaşanmaması, konunun istismar edilmemesi maksadıyla 24 Eylül 2018 tarihli kanun teklifimizi bugünden itibaren beklemeye aldığımızı önemle ifade etmek isterim.” diye açıkladı. Bahçeli’nin “AK Parti ikinci yargı paketini TBMM’den geçirecek siyasal çoğunluğa sahiptir.” cümlesi ise kafalarda, “MHP paketten desteğini çekti mi?” sorusuna neden oldu.Bahçeli açıklamasında, partisinin 24 Eylül 2018 tarihinde TBMM’ye sunduğu “Bazı Suçlarla İlgili Ceza Sürelerinden Şartlı İndirim İle Tutuklu ve Hükümlülerin Salıverilmesine Dair Kanun Teklifi”ne yönelik değerlendirmelerde bulundu.Bahse konu kanun teklifi Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız ve İstanbul Milletvekilimiz Sayın Feti Yıldız tarafından hazırlanmış ve kamuoyuyla paylaşılmıştır.Bu kapsamda hükümlü olanların tabi oldukları infaz hükümlerine göre çekmeleri gereken toplam ceza süresinden beş yıl indirilmesi hedeflenmiş, kanuni düzenlemenin hangi suç kategorilerini baz ve esas aldığı detaylı şekilde belirlenmiştir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir