Gündem

Yeni infaz yasasında değişiklik! Cezalar azalıyor mu?

10 YIL CEZA ALAN 4 YIL YATACAK

Suç işleyip ceza alan bir mahkûm aldığı hapis cezasının 2/3’ünü cezaevinde geçiriyor. Yeni yasa tasarısındaki değişiklikle bu süre yarıya inecek. Örneğin 10 yıl hapis cezasına çarptırılan bir mahkum için 5 yıl hapis isteniyor. Mahkûm bu sürenin 4/5’ini hapiste geçirecek. Yasaya göre dört yıl demir parmaklıklar arasında kalacak hükümlü, son bir yılda da denetimli serbestlik kapsamında olacak. Yeni tasarı kapsamında; paraya çevirme, erteleme ya da hükmün açıklanmasının geri bırakılması gibi durumlarda hapis cezası alanlar bir süre hapse girecek.

5 SUÇ KAPSAM DIŞINDA OLACAK

Yeni yasa taslağında, cinsel suçlar, örgütlü suçlar, uyuşturucu madde ticareti, terör suçları ve tekrar eden suçlar kapsam dışı tutulacak ve verilen cezanın 3/4’ü hapiste geçirilecek. Bu durumda 10 yıl cezaya çarptırılan bir mahkûm, 7.5 yıl hapis yatacak.

HAMİLE KADINLARA YENİ DÜZEN

Kadın mahkûmlar için altı ay olarak uygulanan infaz erteleme süresi bir yıla çıkarılacak. Doğum yapan kadınlar ise mahkûm oldukları takdirde 1.5 yıl sonra hapse alınacak.Şu an uygulanan uygulamada bu süre altı ay. Yeni yasa tasarısına göre doğum yapan bir kadın üç yıldan az ceza aldığı takdirde cezasını evinde çekebilecek.

EVDE HAPİS DEVRİ

Sunulan yeni düzenlemeye göre; cezalar için hafta sonu ya da gece hapiste geçirme seçeneğide sunulacak. Taksirli suçlarda iki, diğer suçlarda bir yılın altında ceza alan bir mahkûmlar düzenlemeden yararlanabilecek. Cezaevinde tek başına kalmasına engel bir durum olduğunu raporla sunan mahkûm,cezası üç yılın altındaysa, cezasını konutta çekebilecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir