Gündem

Yerli Otomobil İlk Olarak 2018’de Tanıtılmış!

Türkiye’de üretilen yerli otomobil ile Pininfarina firmasının 2017 yılında çizdiği Hybrid Kinetic K750 modeli ile benzerlikleri dikkat çekmişti. TOGG tasarımı hakkındaki bilgileri herhangi bir kurumda resmi olarak açıklamamış olsa da halk arasında bu görüş öne çıkıyor. The Pininfarina’nın “K350 Concept Is A 400-HP All-Electric SUV” diyerek 2018 yılında Hong Kong otomobil fuarında sunduğu otomobil ile arasında büyük ölçüde benzerlikler olduğu iddiaları ortaya atılmıştı. Tüm bu iddiaların hükümsüz olduğu belirtildi!

İki Otomobil Arasında Benzerlik ve Farklılıklar

TOGG’un yerli otomobil tasarımı üzerinde çalışırken Pininfarina şirketi ile beraber çalıştığı ve bu sebeple aralarında bazı benzerlikler olmasının normal olduğu otomobiller hakkında güncel paylaşımlar yapan Motor1 adlı internet sitesinde belirtildi. Aralarındaki en çok öne çıkan benzerliğin ise ızgara ve farlar olduğu gözlemlendi. Ancak daha dikkatli incelendiğinde Pininfarina’nın konsept aracı olan HK K350’de hatların daha yumuşak, TOGG’da ise keskin ve geometrik olduğu anlaşılıyor.

Motor1, Net Car Show ve TOGG’un internet sitelerinde yer alan bilgiler göz önüne alındığında, iki otomobilin tasarımsal ve teknik farklılıkları belirlenebilir. Yerli otomobilin iki ayrı modeli bulunuyor. Bu iki ayrı model 300 ve 500 kilometreden başlayan bir menzil vaat ediyor ancak, Pininfarina HK K350 SUV modelinin menzili ise 1000 kilometreden başlıyor. Yerli otomobil 100 kilometreye motor çekiş gücüne bağlı olarak 4,8 ila 7,6 saniyede ulaşabilirken, Pininfarina HK K350 SUV için bu süre 4,7 saniye. Bagaj kapağı, arka stop lambaları ve pencere tasarımları da iki araçta farklı.

Peki Araçlar Arasındaki Benzerlikler Neden Bu Kadar Fazla? Konsep ve Prototip Araç Arasındaki Fark

Taşıt.com ve Oto Güncel’de bulunan bilgilye göre konsept araç, otomobil şirketlerinin şahsi teknolojilerini ve tasarım tarzlarını tanıtmak amacıyla tasarladıkları örnek araçlardır. Şirketler konsept araçları kullanıcılardan iyi veya kötü yönde geri bildirim almak ve bir sonraki tasarımlarını ona göre dizayn etmek amacıyla tanıtıyor. Konsept araçlarda genellikle seri üretime geçilmiyor, tasarımları tamamlandıktan sonra otomobil fuarlarında sergileniyor. Prototip araç ise, seri üretime geçmesine tasarım aşamasında iken karar verilmiş bir aracın, imal edilmeden önce kayda değer ilk örneğine; yani numune üretimine deniyor. Prototip araç, önceden belirlenmiş konsept otomobilin optimize edilmiş somut modeli.

Bu sebeple Pininfarina’nın Hong Kong’ta tanıttığı HK K350 konsept aracı, firmanın otomobil tasarımını hakkında kavramsal bir çerçeve sunduğundan, yerli otomobil prototipinin bu tasarımın bazı özelliklerini taşıması olağan karşılanabilir. Bu da tasarımın özgün olmadığı ya da birebir aynı olduğu anlamına gelmez… Çünkü konsept araçlar zaten gelecekte tasarlanacak olan prototiplerin çizgilerini belirlemek için üretiliyorlar.

Sonuç olarak yerli otomobilin fiyatının 200 bin TL olarak belirlendiği doğru değil. 2018’de GEN’ firmasının tasarladığı yerli otomobil prototipi seri üretime geçmemiş ve fiyatı resmi olarak belirlenmemiş. Ayrıca TOGG tarafından tanıtılan yerli otomobil prototipinin, daha önce Şanghay’da tanıtılan Pininfarina HK K350 konsept aracı ile arasında benzerlikler olması bu iki otomobilin tasarımlarının aynı olup olmadığı konusunda belirleyici bir özellik olarak kabul edilmiyor. Yerli otomobil prototipin Pininfarina ortaklığında İtalya’da üretilmiş olması, taşıdıkları teknik özellikler ve tasarımlar açısından aynı olduğu anlamına gelmiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir