Gündem

Elazığ Depremi Sonrası Acı Gerçek Ortaya Çıktı ! Binalarda Dere Kurumu Kullanılmış

Elazığ depreminde yıkılan binaların enkazlarında yapılan incelemede, inşaatlarda kullanımı yasak olan dere kumuna rastlandı. Eski olduğundan dolayı pek çok binanın projesi bulunmuyor. Bunun yanı sıra ince demir kullanılığı ve ince kolonlar bulunduğu tespit edildi. 

İnşaat Mühendisleri Elazığ İl Temsilcisi Hıdır Kaya bu durum hakkında açıklamalarda bulundu. Kaya açıklamalarında depremde yıkılan binaların acı gerçeği ortaya çıkardığını ifade ederek yıllardır inşaatlarda Kuyulu Deresinden taşınan kumun kullanıldığını belirtti.

YAPILAN AÇIKLAMA

Ayrıca Hıdır Kaya bu konu hakkında yaptığı açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Eski binaların çoğu bu dereden alınan kumlarla yapılmış. Bu çok uydurma kum, öyle ki buna kum veya çakıl demeye bin şahit gerek. Geçmişte çakılarla inşaat yapıldığını gördüm. Beton elle dökülüyordu. Beton elle dökülünce şerbeti bir tarafa akıp gider, çakılı bir tarafta kalırdı, maalesef binalar böyle yapılırdı. Düz demir vardı.

“YAPILARIN ÇOK BÜYÜK BÖLÜMÜNÜN SIKINTILI OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜM”

Elazığ’da eski yapılarının çok büyük bölümünün sıkıntılı olduğunu düşündüm. Kuyulu Deresi’nden 30-40 sene boyunca kum alındı. Topraklı kumu eleyip yıkayabilir, kırabilirsin normal inşaat malzemesi olabilir ama yapılmamış.

Kentteki eski binaların yüzde 70-80’i bu dereden alınan kumlarla yapılmış. Murat Nehri kenarında daha iyi kum var ama uzak olduğundan nakliyeyi azaltarak, ucuza almak için kumlar hep buradan alınmış”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir