Kamu Haberleri

2020 Bekçi Alımı İçin Flaş Değişiklik Açıklaması: Şerh Konuldu

Türkiye Büyük Millet Meclisi İçişleri Komisyonunda bekçi alımına ilişkin kanun teklifinin görüşülmesine devam ederken yeni bir gelişme yaşandı. Buna göre İYİ Parti bekçilik kanun teklifine şerh koydu ve kanunde yer alan çarşı ibresinin kaldırılması ile beraber ikamet konusunda da değişiklik yapılmasını talep etti. 

İYİ Parti tarafından bekçi alımı yapılırken gerçekleştirilen sınavın optik okuyucu ile yapılmasını ve sözlü mülakatlar içinde bazı talepler bulunuldu. Bu talepler kapsamında bekçilik sözlü sınavında haksızlık olmaması için sözlü sınavların video kayıt altına alınması gerektiği vurgulandı.

İYİ Parti tarafından kanun teklifine ilişkin yapılan açıklamada ikamet hakkında da taleplerde bulunuldu. Buna göre İYİ Parti tarafından bekçilere zorunlu yer değişikliği hakkının verilmesi istendi. 

ZORUNLU YER DEĞİŞTİRME 

Konu hakkında yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

“Kamu görevi ifa edeceği belirtilen çarşı ve mahalle bekçilerinin kendi memleketlerinde ya da ikamet ettikleri bölgede görev yapmaya başlamaları yahut görev yaptıkları bölgede çok uzun süre çalışmaları idare hukukunun temel prensiplerinden olan idarenin tarafsızlığı ilkesiyle bağdaşmamaktadır. Zira bu haliyle yasalaşacak bir düzenleme görev yapan bekçileri bölgede halihazırda bulunan şahsi ilişkileri yahut uzun süre görev yapmaları sayesinde edinecekleri şahsi ilişkileri hukuka aykırı olarak kullanmalarına sebebiyet verebilecektir. Buna ilave olarak siyasilerle hukuka aykırı bir iletişim kanalı oluşturmalarına ve tarafsız duruşlarını kaybetmelerine vesile olacaktır. Bu sebeplerle bekçilerin zorunlu yer değiştirme usulüyle görev yapmaları gerekli görülmektedir.”

KİMLİK SORMA MADDESİ TEKLİFTEN ÇIKARILSIN

Bekçilerin kimlik sorma yetkisine ilişkin olarak İYİ Parti tarafından maddenin kanun teklifinden çıkarılması istendi. Halihazırda emniyet güçlerinin bu yetkiyi yeteri kadar yerine getirdiği ifade edilerek bekçilere de bu yetkinin verilmesi sakıncalı olarak değerlendirildi.

İYİ Parti, bekçilerin 6 gün çalışıp 1 gün dinlenmesi yerine 1 gün çalışıp 1 gün izinli sayılmasını istedi. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir