Gündem

Elazığ depreminin ardından Karakaya Barajı’nda oluşan ilginç çizgi şaşkınlık yarattı!

Elazığ’da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin yıkıcı etkileri yüzünden birçok insan hayatını kaybederken birçok insan da evsiz kalmıştı. Bölgedeki depremin izleri hala sürüyor. Depremin Karakaya Baraj gölünde oluşturduğu o görüntü MTA ekipleri tarafından kaydedildi.

Elazığ Sivrice ilçesinde meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki deprem Karakaya Barajında gizemli bir görüntünün oluşmasına neden oldu. Depremin ardında bıraktığı izin oluşturduğu görüntü Maden Tetkik Arama ekipleri tarafından kaydedildi. Merkez üssü Sivrice olan depremin, göl yüzeyindeki çizgisel izin su veya gaz çıkışı nedeniyle oluştuğunu açıklandı.

Çizgiyi gören ekip şaşkınlık yaşadı
MTA Jeoloji Etütleri Dairesi Başkanlığına bağlı Yer Bilimleri Araştırmaları Koordinatörlüğü Aktif Tektonik ve Uygulamalı Jeoloji Birimi teknik personelinden Dr. Akın Kürçer, Dr. Selim Özalp ve Hasan Elmacı ile MTA Malatya Bölge Müdürlüğü etüt başmühendisi Dr. Nail Yıldırım’dan bir grup uzman deprem bölgesinde incelemelerde bulundu. Yapılan incelemeler sırasında Karakaya Gölü yüzeyindeki çizgi ekibin şaşkınlık yaşamasına neden oldu.

Su veya gaz çıkışına bağlı
Karakaya Baraj Gölü’nde oluşan yaklaşık 1 kilometrelik olduğu gözlenen çizgi, Dr. Akın Kürçer tarafından incelendi. Su yüzeyinde oluşan gizemli çizginin sırrını açıklayan Kürçer “Fayın Fırat Nehri’nin içerisinde karşı tarafa, güney sahiline geçtiği yerde, muhtemelen su veya gaz çıkışına bağlı olarak göl tabanından yükselen muazzam bir çizgisellik oluştu” ifadelerini kullandı.

Muazzam bir çizgisellik
İlginç bir görüntüyle karşılaştıklarını vurgulayan Kurçer “”Depremin merkezine çok yakın bir yerde, Ilıncak köyünün Fırat Nehri’ne bakan sahilinde incelemeler yapıyoruz MTA ekibi olarak. Burada hemen karşımızda güney tarafta Doğanyol var. Fayın Fırat Nehri’nin içerisinde karşı tarafa, güney sahiline geçtiği yerde, muhtemelen su veya gaz çıkışına bağlı olarak göl tabanından yükselen muazzam bir çizgisellik oluştu, inceleme yaptığımız esnada oluştu. Fırat Nehri’nin içerisinde beyaz bir çizgisellik olarak bunu çok rahatlıkla görüntüleyebiliyoruz. Faya paralel, fayın tam üzerinde. Burada fay bir zon şeklinde sıçramalı ilerliyor, hatta suyun içerisinde dahi sağa ve sola sekmeleri çok dikkatli bakarsak görebiliyoruz.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir