Gündem

SGK, emeklilere, memurlara ve işçilere duyurdu! Toplu para iadesi yapılacak

SGK, SSK'dan emeklilere, memurlara ve işçilere toplu para iadesinde bulunacağını duyurdu. Yaşını doldurmasına rağmen primi emekli olmaya yetmeyene para ödemesi yapılacak.

SGK’dan 5510 Sayılı Kanun sadece kadın ise 58, erkek ise 60 yaşında olmasına karşın primi emekli olmaya yetmeyen vatandaşlara toptan para ödemesi yapılacak. Ancak toptan para ödemesi için vatandaşların istenilen bazı şartları yerine getirmesi gerekiyor.

Toplu iade için istenilen şartlar

Sigortalı olarak bir işyerinde çalışmıyor olmak ya da kendi işini (Bağ-Kur) yürütüyor olmamak.
Emeklilik için gerekli olan 3 şarttan ikisini, yani yıl (erkekler için 25, kadınlar için 20) ve yaş şartını tamamlamış olmak.
Bu şartları taşıyan ancak yetersiz prim gün sayısı nedeniyle emekli olamayanlar SGK’dan paralarını toptan iade alabiliyorlar. Bu uygulama sayesinde, vefat eden sigortalıların kanuni mirasçıları da şartları yerine getirerek faydalanabiliyor.

Toplu iade alma hakkı bulunanlar:

 

4/(a) ve 4/(b) sigortalıları ile 1.10.2008 sonrası memuriyete başlayan 4/(c) sigortalılarından, herhangi bir nedenle çalıştığı işten ayrılan veya işyerini kapatan ve yaşlılık aylığı bağlanması için gerekli yaş şartını doldurduğu halde zaman bile primi yetersiz olduğu için malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamayan sigortalıya SGK primleri iade edilebilmektedir. 4A, 4B ve 4C sigorta kolunda çalışmış olan kişiler bunun için başvuruda bulunabilirler.

Nasıl toplu para iadesi alınır?

Toplu para iadesi isteyen vatandaşların Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) dilekçeyle başvurması gerekiyor. Kurum, yaptığı inceleme sonucunda uygun bulunanlara ödeme hakkı tanınıyor. Eski SSK’lılar (4A) için 2008’den önce kendi adına ödenen hem işçi hem de işveren primi, 2008’den sonra ise sadece işçi primleri geri ödeniyor. Bağ-Kur’lular (4B) için tarih ayrımı yapmadan ödedikleri tüm primler geri veriliyor. Toplu ödeme için başvuruda bulunan vatandaşlar, o zamana kadar ödediği malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primlerini geri alabiliyor. 2020 yılı toplu para iadesi Toplu para iadesi Şubat ayında başlayacak ve Ziraat Bankası tarafından alınacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir