Kamu HaberleriÖnemli Başlıklar

Yeni Doğan Çocuk Parası Nedir? Süt Parası Nasıl Alınır?

Yeni doğan çocuk parası almak, yeni bebek dünyaya getirmiş aileler doğum yaptıktan sonra faydalanabileceği devlet desteklerinden biridir. Yeni doğan çocuk parası, bilinen diğer adıyla süt parası; yeni doğmuş çocuğun bakımındaki masraflara destek olmak ve çocuğun daha iyi şartlar altında bakılmasını sağlamak için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ’nun başlattığı uygulamadır.

Bu uygulamaya göre 15.05.2015 tarihinden sonra dünyaya gelen her bebek için ayrı ayrı maddi destek sağlanmaktadır. Bunun yanında devlet yeni doğan bebeğe bez ve mama yardımı da yapmaktadır. Bu maddi desteklerden yararlanmak isteyen ailelerin uyması gereken belirli şartlar vardır.

Yeni Doğan Çocuk Parasını Kimler Alabilir?

Doğum parası yeni doğum yapmış annelere verilmektedir. Çalışan ya da çalışmayan fark etmeksizin çocuk dünyaya getirmiş bütün anneler bu hizmetten yararlanmaktadır. Yeni doğan çocuk parası için aranan genel şartlar;

  • Türk vatandaşı olmak
  • 15 Mayıs 2015 tarihinde ve sonrasında doğum yapmış olmak
  • Bebeğin hayatta olmasıdır.

Yeni Doğan Çocuk Parası Ne Kadardır?

Doğum parası diğer adıyla süt parası desteği yasanın çıkarıldığı andan itibaren her sene farklılık göstermektedir. Bu sebeple 2019 – 2020 arası Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından belirlenen yeni doğan çocuk parası miktarları şöyledir:

  • Ailenin, ilk doğan çocuğu için 300 TL
  • İkinci doğan çocuk için 400 TL
  • Üçüncü doğan çocuk ve sonraki her çocuk başına verilecek miktar 600 TL’dir.

Yeni Doğan Çocuk Parası Nasıl Alınır?
Yeni doğum yapmış anneler “Süt parası nereden alınır?” sorusunun cevabını merak edip internet üzerinden araştırıyorlar. Yeni doğan çocuk parası yani süt parası, annelerin bulundukları ildeki Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nden ve Sosyal Hizmetler Merkezi’nden alınabilir. Bunun yanında yurtdışında yaşayan Türk vatandaşı anneler ise Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilikleri ya da konsolosluklarına başvurarak yeni doğan çocuk parasını temin edebilirler.  Bu kurumlara anneler “Doğum yardımı başvuru dilekçesi” ile başvuru yaptıktan sonra,  başvuruları onaylandığı tarihten itibaren tüm PTT şubelerinden TC kimlik numaraları ile yeni doğan çocuk parasını alabilirler.

Haberin Kaynağı: Kamuilanlari.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir