Önemli Başlıklar

Zorunlu Deprem Sigortası 2019 

2019 zorunlu deprem sigortası fiyatları belli oldu. Yapılan son düzenlemelerle birlikte konutlara göre değişen prim hesapları, yeni yılın da girmesi ile 2018 yılındaki prim fiyatlarına nazaran bir miktar daha arttı.

Ülkemizin deprem bölgesinde bulunması ve geçmişte yaşanılan pek çok acı depremden sonra oldukça önemli olduğu anlaşılan deprem sigortaları, vatandaşlar için zorunlu hale getirilen sigortalardan bir tanesidir.

Peki, vatandaşlar 2019 yılı için ne kadar zorunlu deprem sigorta primi ödeyecek?

2019 Zorunlu Deprem Sigortası Ne Kadardır?

2019 zorunlu deprem sigortası prim ücretleri, Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatı ile belirlenen rakamlardır. Kişilerin ödemesi gereken zorunlu deprem sigortası ücretleri belirlenirken, deprem sonrasında alınabilecek olan en yüksek limiti belirleyen teminat tutarı göz önüne alınır. Bulunan bu teminat tutarı ile tarife fiyatı çarpıldığında kişilerin ödemesi gereken prim ücretleri de belli olmuş olur. 

2019 Zorunlu Deprem Sigortası Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Zorunlu deprem sigortası hesaplama 2019 yılı için tarife fiyatlarının teminat tutarları (sigorta bedeli) ile tarife fiyatlarının çarpılması ile yapılmaktadır. Buna göre ülkemizde teminat fiyatları belirlenirken 5 risk bölgesi ve 3 farklı yapı tarzı esas alınmıştır. Yapı tarzına göre tarife fiyat oranları şu şekildedir;

•    A Grubu= Çelik, Betonarme ve Karkas Yapılar

a.    I. Bölge; 2.20
b.    II. Bölge; 1.55
c.    III. Bölge; 0.83
d.    IV. Bölge; 0.55

•    B Grubu = Yığma, Kagir Yapılar

a.    I. Bölge; 3.85
b.    II. Bölge; 2.75
c.    III. Bölge; 1.43
d.    IV. Bölge; 0.78

•    C Grubu= Diğer Yapılar

a.    I. Bölge; 5.50
b.    II. Bölge; 3.53
c.    III. Bölge; 1.76
d.    IV. Bölge 0.78

Yukarıda verilen yapı türlerine göre hesaplanan tarife fiyat oranları, kişilerin sahip oldukları yapıların zorunlu deprem sigortasına göre limitlerini belirleyen oranlardır. 

Zorunlu Deprem Sigortası Poliçe Sorgulama Nasıl Yapılır?

Zorunlu deprem sigortası poliçe sorgulama işlemleri, DASK resmi internet sitesinden kolaylıkla yapılabilmektedir. Zorunlu deprem sigortası poliçelerini sorgulamak isteyen kişiler;

•    https://www.dask.gov.tr/e-services/portal/searchPolicy internet adresine tıklayarak kısa yoldan zorunlu deprem sigortası sorgulama sayfasına ulaşabilirler.

•    Site içinde yer alan “Sorgulama Tipi” sekmesine tıklayarak poliçelerini hangi sorgulama türüne göre arayacaklarını belirlerler.

•    “Ara” butonuna basarak kişiler, ilgili poliçeye ait sorgulamalarını rahatlıkla gerçekleştirebilirler. 

Haber Kaynağı: Kamuilanlari.com 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir