Gündem

Esnek çalışma nasıl olacak? Esnek çalışma hakkında tüm detaylar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, corona virüsün Türkiye'de yayılmasıyla birlikte alınan önlemleri açıkladı ve kamu gibi özel sektörde de minimum çalışanla yürütülecek bir iş modeline geçildiğini belirtti.

Dünya genelinde etkisini sürdüren corona virüsün Türkiye’de de ortaya çıkmasıyla beraber sıkı önlemler alınmaya başlandı. Bunun üzerine de birçok şirket evden çalışmaya ve işlerini yürütmeye karar verdi. Corona virüs ile mücadele etmek için geçtiğimiz hafta kamuda esnek çalışma modeli uygulanmaya başlandı.

Corona virüs ile mücadele kapsamında yayılmasını engellemek için birçok şirket, evden çalışma sistemine geçti. Cumhurbaşkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Huber Köşkü’nde yaptığı açıklamasında, “Hiçbir  musibetin bizim gücümüzden büyük olmadığı inancıyla Kovid-19 hastalığı ile  mücadelemizi milletimizle birlikte kararlılıkla sürdürüyoruz. İnsanlığın karşı  karşıya kaldığı bu krizin üstesinden gelebilmek için daha çok fedakarlık yapmamız  gereken bir döneme girdik. Kamuda olduğu gibi özel sektörde de minimum personelle esnek çalışma  sistemine geçilecektir” ifadelerini kullandı ve yeni alınacak tedbirleri halkla paylaştı.

Esnek çalışma sisteminin yanı sıra alınan diğer tedbirler şu şekilde: Şehirlerarası seyahatler, bundan böyle valilik iznine bağlı. Toplu taşıma araçlarında yolcular, mesafeyi koruyarak oturacak. Ormanlar ve piknik alanları gibi yerler hafta sonu için kapalı olacak ve hafta içinde de toplu bir şekilde ziyaret edilmeyecek. Askerler için celp ve terhis uygulamaları 14 gün karantinadan sonra gerçekleştirilecek. Yurt dışı için uçuşlar tamamen engellendi. Bütün illerimizde valilerin başkanlığında pandemi kurulları oluşturulacak ve buralarda her türlü tedbir takibi ve ilavesi yapılabilecek.

Corona virüsü salgınının yayılmasını engellemek amacıyla alınan tedbirlerden bir tanesi de esnek çalışma sistemi oldu. Bu esnek çalışma modeli nedir? Esnek çalışma sistemi nasıl uygulanıyor? İşte, esnek çalışma modeliyle ilgili soruların cevapları…

ESNEK ÇALIŞMA SİSTEMİ VE UYGULANIŞI

Esnek çalışma sistemi,personellerin varolan mesai saatleri temel alınarak oluşturulmuş bir sistemdir. Bu sisteme sahip olan firmaların mesai saatleri diğer firmalara göre farklılık gösterir.

Esnek çalışma saatlerini benimseyen firmalardın bazılarında “sıkıştırılmış çalışma haftası” uygulanırken, bazı firmalar da mesai saatinin başlamasını veya sonlanmasını 1 saat ileri ya da geri alarak toplam mesai saatini tamamlamak koşuluyla uyguladıkları sisteme yönelmektedir.

Esnek çalışma sistemlerini şu şekilde ayırabiliriz:  Esnek çalışma zamanları, evden çalışma (home-office) ve sıkıştırılmış çalışma haftası.

KANUNDA ESNEK ÇALIŞMA MODELİ AÇIKLAMASI

İş Kanunu, iş verene toplam mesai saatlerini iki aylık bir süreye istediği gibi yayma hakkı tanımaktadır. İş Kanunu’ndaki maddeye göre, “Aksi kararlaştırılmamışsa çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde on bir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir” açıklaması yapılmaktadır.

Bu yüzden de personel, haftalık ortalama çalışma süresi, haftada 45 saatlik toplam çalışma süresini geçmezse, üstüne ek mesai ücreti almadan iki aylık bir dönem boyunca en fazla 66 saat iş başında olabilir. Bu dönem, en fazla 4 aya kadar toplu sözleşmeyle çıkartılabilir. Bu eşitleme döneminin ne zaman başladığı ve bittiği açık ve net söylenmelidir. Eğer toplu sözleşme söz konusu değilse, bu konu bireysel sözleşmeler üzerinden belirlenir. Bunun kararı personele aittir ve toplu sözleşme yoksa, işveren, çalışma saatlerinin yayılması konusunda personelin onayını almak zorundadır.

Genellikle bu uygulama,iş verenlerin çalışanların emeklerinden yarar sağlama amacıyla ve özellikle tekstil gibi sektörlerde mesai ücretini ödememek için iş verenler tarafından uygulanmaktadır.

ESNEK ÇALIŞMA SİSTEMİNİN ALT KATEGORİLERİ

1- Tam gün çalışma sistemi: Bir iş gününde gerçekleşen çalışma sistemidir ve en çok bu model kullanılır. Ekonomik olarak giderlerin düşük olması ve uygulanışının basit olması faydaları arasındadır.

2-Vardiyalı çalışma sistemi:Eğer yapılacak iş teknik açıdan devamlılığı gerektiriyorsa, 24 saatte birden fazla vardiya kullanma sistemidir. Büyük yatırımlar yapıldıysa faydalı bir sistemdir ama en olumsuz özelliği çalışanların hayatlarının olumsuz etkilenmesidir. En fazla iş kazası, gece vardiyalarında meydana gelmektedir.

3-Yoğun çalışma sistemi: Haftalık toplam çalışma saatini karşılamak koşuluyla günlük çalışma saatini arttırarak, çalışma gününü azaltma sistemidir. Hafta sonu tatilinin süresinin uzaması motivasyon kaynağı olurken gün içinde daha uzun çalışmak zihinsel ve fiziksel olarak yormaktadır.

4-Kısmi çalışma sistemi: Part-time çalışma sistemi olarak da kullanılan bu model, günlük çalışma süresinin sadece bir kısmının kullanılması anlamına gelmektedir. Talebin değişken olduğu zamanlarda kullanılan bu sistemdeki fayda çalışılan sürenin kısa olmasının verimliliği arttırmasıyken olumsuz yönü de çalışanların işi yeterince sahiplenememesidir .

5-Esnek çalışma sistemi: Gereken çalışma sürelerine bağlı kalındığında çalışanın çalışma süresini istediği şekilde belirleyebildiği bu sistemde, başlama ve bitirme saatleri de çalışanlara kalmıştır.

Esnek çalışma saatleri üç farklı şekilde hazırlanabilir:

1) Günlük Esnek Çalışma Saatleri: 8 saatlik bir mesai süresine uyulduğu takdirde sabah 8 akşam 5 olan mesai, sabah 10 akşam 7 şeklinde düzenlenebilir.

2) Haftalık Esnek Çalışma Saatleri: Çalışanların belirli çalışma saatlerini günlere bölerek toplam haftalık 40 saati tamamladıkları düzenlemedir.

3) Aylık Esnek Çalışma Saatleri: Toplam aylık çalışma saatlerine uyma şartıyla mesai saatleri ay içinde istenildiği gibi düzenlenebilir. Bazı haftalar diğerlerine göre daha kısa ya da tam tersi olabilir.

Son dakika gelişmeleri güncel, kamu haberleri ve personel alım ilanlarını mobil uygulamamız üzerinden anlık olarak haberdar edeceğiz. Mobil uygulamamızı ücretsiz indirmek için TIKLAYIN.

Kamuilanlari.com | ANKARA

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir