Ekonomi

Milyonlarca Vatandaş Dikkat! Sizinde SGK’dan Almayı Unuttuğunuz Paranız Olabilir

Devlet çeşitli durumlarda bulunan vatandaşlara farklı başlıklar altında maddi desteklerde bulunuyor. Bu destek ödemeleri hem SGK, hem Aile Bakanlığı’na bağlı SYDV’ler hemde devlete bağlı diğer kurumlar tarafından yapılıyor. 

SGK’DA UNUTULAN PARALAR

Ancak çok sayıda vatandaş devletin sağladığı bu destek ödemelerini bilmiyor. Devlet tarafından sağlanan ve vatandaşlar tarafından bilinmeyen bu destek ödemelerinin tutarı ise milyonları bulunuyor. Öyle ki 2018 yılı ortalarında bu rakam 99 milyon TL olarak açıklandı. 

2019 yılında paylaşılan verilerde ise belirli bir süre zarfında sadece bankalarda bulunan ve vatandaşlar tarafından çekilmeyen ödeme tutarları 45 milyon TL. 

Peki vatandaşlara sağlanan bu ödemeler neler? Kamu İlanları olarak SGK tarafından sağlanan tüm bu ödemeleri sizlerle paylaşıyoruz. 

TÜM SGK ÖDEMELERİ

Devletin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aracılığıyla sağladığı maddi destekler

Annelere Doğum Parası Ödemesi

Yeni doğum yapmış annelere SGK, doğum parası ödemesi yapıyor. Çocuk sayısına göre değişen bu ödeme için anneye Mayıs 2015’ten sonra doğan ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve üçüncü çocuk için ise 600 TL ödeme yapılır.

Süt Parası Ödemesi

Yine doğum yapmış annelere sağlanan desteklerden biri süt parası ödemesi. Halk arasında emzirme parası olarak da bilinen bu ödeme ile annelere 178 TL destek verilir. Bu ödeme için SGK il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine 5 yıl içinde başvuru yapmak gerekiyor. 

Çalışan Annelere Doğum İzni

Özel sektör veya kamuda çalışan annelere doğum izni yardımı yapılır. Çalışan annelere sağlanan bu ödeme doğumdan önce ve sonraki süreçte izin kullanan ve çalışamayan annelere verilir. Bu ödeme için asgari ücretli bir çalışan için yani en düşük ödeme 6 bin 367 TL

Bakıcı Parası Yardımı

Çalışma hayatı içerisinde yer alan annelere 2 ile 5 yaş arasındaki çocuklara bakıcı parası yardımı yapılıyor. Bu yardım alabilmek için ise Türk vatandaşı olmak, belirli bir süre SGK primi yatırmış olmak gibi şartlar bulunuyor. 

Emekli Olamayanlara Toplu Para Ödemesi

SGK prim yatırdığı halde emekli olamayan vatandaşlara toplu para ödemesi yapıyor.  Bu ödemeler için erkeklerde 25 yıl, kadınlarda 20 yıl şartı bulunuyor. Bu parayı almak için ise SGK’ya başvuru yapmak gerekiyor. 

Kız Çocuklarına Çeyiz Yardımı

SGK’nın sağladığı bir diğer destek ise SSK veya Bağkurlu anne veya babasının vefatı nedeniyle yetim maaşı alan kız çocuklarına sağlanan çeyiz ödemesi. Kız çocukları evlendikleri zaman maaşları kesilir ancak çeyiz maaşı ile kesilen maaşın 2 yıllık tutarı kız çocuğuna peşin olarak ödenir. Başvurular SGK merkezlerine yapılıyor.

İş Görememezlik Parası

Sigortalı çalışan bir kişi hastalandığında veya iş kazası geçirdiğinde İş Görememezlik parası alır. Bu ödeme SGK aracılığıyla yapılır ve hastaneden rapor alınması gerekiyor.  İstiahat parası olarak bilinen bu ödemeler için SGK’ya başvuru yapılır, turkiye.gov.tr’den e-devlet şifresiyle kontrol edilebilir ve PTT’ye yatar. Ödemeler maaşa göre belirlenir.

SGK Yol Ödemesi Yardımı

Sigortalı tıbbi (organ nakli, kanser tedavisi, acil gibi haller) veya zorunlu bir nedenden dolayı yerleşim yeri dışında başka bir hastaneye sevki gerekiyorsa SGK yolluk ödemesi yapıyor. Yol ve gündelik ödemesi hak sahibin kendisine veya anne, baba, eş ve çocuklara PTT aracılığıyla yapılıyor. Yolluk ödemesine başvurular SGk il müdürlükleri ve sosyal güvenlik merkezlerine yapılıyor.

SGK Cenaze Yardımı

Sosyal Güvenlik Kurumu’na 360 gün sigorta primi ödeyen bir kişi vefat ederse SGK cenaze yardımı ödemesinde bulunuyor. Bu ödemeyi öncelikle eş ve çocuklar alabiliyor, eğer eş ve çocukları yoksa anne, baba veya kardeşleri bu ödemeyi almaya hak kazanıyor. Cenaze yardımı almak için SGK merkezlerine dilekçe ile başvurmak yeterli oluyor. 

SGK Ödemeleri ve Desteklerinden haberdar olmak için bizleri takip edin. 

Facebook Yardımlaşma ve Duyuru Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

Andorid uygulamamız için TIKLAYINIZ

Facebook Sayfamız için TIKLAYINIZ

Twitter Sayfamız için TIKLAYINIZ

İnstagram Sayfamız için TIKLAYINIZ

Haber Kaynağı: Kamuilanlari.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir