Gündem

Corona virüsü salgını ne zaman bitecek? Dünyaca ünlü doktor yanıtladı!

Covid-19 salgınının Türkiye’de tespit edilmesinden bu yana 27 gün geçti. Kendilerini korumak için yetkililerin tavsiyesi ile evlerine kapanan insanlar salgının ne zaman biteceğini merak ediyor. Dünyaca ünlü Türk Doktor Mehmet Öz corona virüsünün ne zaman biteceğini söylemek zor olduğunu belirttiği açıklamasında, Nisan ve Mayıs ayında yayılmanın yavaşlayacağını ifade etti.

Çin Wuhan’dan dünyaya yayılan corona virüsü Türkiye’ye de sıçradı. 10 Marttan bu yana vaka sayısının gittikçe arttığı Türkiye’de insanlar evlerine kapandı. Artık vatandaşların internet arama motorlarında en çok araştırdığı konulardan birisi de “corona virüsü ne zaman bitecek?” sorusu oldu. Dünyaca ünlü Türk kalp doktoru Prof. Dr. Mehmet Öz Milliyet’in bu sorusunu yanıtladı.

Sosyal mesafe yayılmayı yavaşlatacak

Salgının biteceği tarihi bilmenin zor olduğunu ifade eden Dr. Öz “Virüs yeni olduğundan, ne zaman yavaşlayacağı veya tamamen biteceğini tahmin etmek şu an çok zor. Nisan ve Mayıs ayında sosyal mesafe kuralları koronavirüs sayısını etkileyecek ve yayılmasını yavaşlatacaktır. Bazı sağlık uzmanları, havanın ısınmasıyla (Mayıs-Haziran-Temmuz) virüs yayılmasının yavaşlayacağını düşünüyor. Çünkü virüs kabaracak ve havada dolaşmayacak. Ancak havaların soğumasıyla virüs dönebilir. O nedenle sağlık sistemi buna hazırlıklı olmalı!” ifadelerini kullandı.

Dokunulan yüzeyler bir kaç kez silinmeli

Virüse karşı en önemli davranışın sosyal mesafe olduğunu dile getiren Dr. ÖZ , “Virüse karşı en iyi silahımız evde kalmak, kalabalık ortamlardan uzak durmak ve 2 metrelik mesafeyi korumak. Örneğin, markete gittiğinizde bile… Ayrıca hijyenik önlemleri de almak gerekiyor. En az 20 saniye ellerin yıkanması, evdeki dokunulan yüzeylerin günde birkaç kez silinmesi gibi.” açıklamasını yaptı.

12-18 aydan önce aşı zor

Virüse karşı herkesin maske takmasının çok yerinde bir karar olduğunu bildiren Öz aşı çalışmaları ve plazma tedavisi hakkında da yorum yaptı. Aşı çalışmaları için, “12-18 ay arasında aşının hazır olacağını tahmin ediyorum. Çünkü aşının güvenliği ve etkisinin ispatlanması lazım. Birden fazla klinik deneme içerdiği için 12-18 aydan önce aşı zor.” İfadelerini kullanan Dr. Öz plazma tedavisi için “Dünyadaki birçok tıbbi sağlık merkezi plazma tedavisinin çalışıp çalışmayacağıyla ilgili deneyler yapıyor. JAMA’nın (Amerikan Tabipler Birliği Yayını) umut verici raporu da bunu destekliyor.” dedi.

DoktoR Mehmet Öz ABD’de 100-240 bin öleceği iddialarının gerçeği yansıtabileceğini ifade ederek, “Bu tahminler ABD’nin önde gelen uzmanları tarafından söylendi. Eğer insanlar Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü önerilerini izler, yerine getirirse, yüksek ölüm oranlarının olmasını engelleyebiliriz.” açıklamasını yaptı.

Son dakika gelişmeleri güncel, kamu haberleri ve personel alım ilanlarını mobil uygulamamız üzerinden anlık olarak haberdar edeceğiz. Mobil uygulamamızı ücretsiz indirmek için TIKLAYIN.

Kamuilanlari.com | ANKARA

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir