Gündem

31 İlde her hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulanacak mı?

Türkiye’de corona virüsü salgını nedeniyle 31 ilde bu hafta sokağa çıkma yasağı ilan edildi. İçişleri Bakanlığı tarafından 81 İl Valiliğine genelge gönderilerek ilan edilen yasak hakkında vatandaşların aklında soru işaretleri oluşturdu. Vatandaşlar salgın geçene kadar her hafta sokağa çıkma yasağının uygulanıp, uygulanmayacağını merak ediyor.

Corona virüsü salgını Türkiye’deki günlük yaşantıda pek çok değişikliğe neden oldu. Sosyal izolasyon gerekliliği ile bir çok insan evlerine kapandı. Ancak salgını durdurmak isteyen hükumet tarafından yeni kararlar alındı. Bu karar kapsamında 11-12 Nisan 2020 tarihleri için 48 saatlik sokağa çıkma yasağı uygulanmaya konuldu. İçişleri Bakanlığı tarafından İl Valiliklerine gönderilen genelge ile 30 Büyükşehir ve Zonguldak’ta vatandaşların sokağa çıkması yasaklandı. İçişleri Bakanlığı tarafından konu hakkında yapılan açıklamada, “31 ilde toplam 63 milyon 640 bin vatandaşımızın neredeyse tamamı sokağa çıkma yasağı kapsamında evlerinde kalarak alınan karara yüksek bir oranda uyum sağlamıştır” denildi.

Peki, sokağa çıkma yasağı her hafta sonu uygulanacak mı? Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik bu soruya yanıt verdi. Çelik, Hürriyet’e yaptığı açıklamalarda, ilerleyen dönemde de sokağa çıkma yasağının uygulanabileceğini ve bu durumun diğer için de geçerli olduğunu ifade etti.

Yasak vatandaşlarda heyecan yaratmamalı

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel ise, “ Bu dinamik bir süreç, anlık takip ediyoruz. Eğer gerekirse yeniden hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulanabilir. Tabii ki bu öneri Bilim Kurulu’na ait. Daha önce de konuşulmuş konulardı. Diğer illerin verileri de kontrol edilerek sokağa çıkma yasağı kararı verilip verilmeyeceği değerlendirilir. ‘4 gün serbest olsun 3 gün yasak’ önerisini de uzun zamandır konuşuyoruz. Gerekli olduğu durumlarda devreye girecek tedbirler bunlar. Sokağa çıkma yasağı vatandaşlarımızda heyecan yaratmamalı. Kararlar onların sağlığı için alınıyor.” açıklamalarında bulundu.

Yasak diğer illerde olmalı mı?

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Kenan Midilli ise yaptığı açıklamada, yasağın yüzde yüz başarılı olacak gibi bir durumun söz konusu olmadığını dile getirerek, “’Yasak diğer illerde de olmalı mı?’ Emin değilim, çünkü önümüzde Almanya örneği var. Almanya’da 16 eyalette yasak var, daha fazla karantinaya dönüştürmüyorlar. İnsanlar kurallara uyuyor. Bizdeki en önemli problem, akraba ziyaretleri ve apartman içi ziyaretler. Oysa karşımızdakini koruyacak bir yaklaşım sergilemeli ve teması en aza indirmeliyiz. Birlikte yaşadığın insanlar dışındaki kişilerin güvenli olmayacağını bilmek lazım. Bu benim görüşüm, Bilim Kurulu’nun aldığı bir karar değil, ama efektif olması için yasak kesintili şekilde değil de biraz daha sıkı olabilir belki.” dedi.

Son dakika gelişmeleri güncel, kamu haberleri ve personel alım ilanlarını mobil uygulamamız üzerinden anlık olarak haberdar edeceğiz. Mobil uygulamamızı ücretsiz indirmek için TIKLAYIN.

Kamuilanlari.com | ANKARA

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir