Gündem

Sağlık Bakanlığı Uyardı! Covid-19 Tanısı Konulan Kişiler Evcil Hayvanlarından Uzaklaşmalı

Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu salgın zamanında evcil hayvanlar ile vaka tanısı almış kişilerin ilişkilerini düzenleyen önlem listesi, Bakanlığın resmi internet sayfasında paylaşıldı.

Covid-19’un temelde insandan insana bulaştığı bilinse de alınan önlemler çerçevesinde bu salgın zamanında evcil hayvanların kendi yaşam alanının dışındaki insanlarla veya başka hayvanlarla temas halinde olmaması gerektiği uyarısı yapıldı.

HASTALANDIYSANIZ EVCİL HAYVANINIZIN BAKIMI BAŞKA BİR EVDE YAPILMALI

Köpeklerin dışarıya çıkartıldıklarında bir tasma yardımıyla gezdirilmesi ve diğer hayvan ile insanlar arasındaki 2 metrelik mesafenin korunması gerektiğinin altı çizilerek, gerekli tedbirler şu şekilde açıklandı:

  • Çok sayıda insanın ve köpeğin toplandığı halka açık park ve yerlerden kaçınılmalı.
  • Evcil hayvan ile temas sonrası eller yıkanmalı veya dezenfekte edilmeli.
  • Evcil hayvanın hastalanması halinde veya evcil hayvanın sağlığı hakkında endişe edilmesi durumunda veteriner hekimle konuşulmalı.

TESTLERİ POZİTİF ÇIKAN HAYVANLAR 14 GÜN KARANTİNAYA ALINMALI

  • Kovid-19 olan bir kişiyle temas ettikten sonra, Kovid-19’a neden olan virüsle enfekte olduğu bildirilen az sayıda hayvan vardır. Ancak, Kovid-19 hastalığınız varsa, evde beslenen hayvanları öpmekten kaçınılmalı, yiyecek ve içecekler onlarla paylaşılmamalı, mümkün olduğunca evcil hayvan ile temasta bulunulmamalı.
  • Kovid-19 hastalığınız varsa, tedavi süresince mümkünse evcil hayvanlar için başka bir evde bakım sağlanmalı.
  • Kovid-19 hastalığınız varsa ve evcil hayvanınıza bakmanız veya hayvanların etrafında olmanız gerekiyorsa, maske kullanılmalı ve onlarla etkileşime girmeden önce ve sonra eller yıkanmalı veya dezenfekte edilmeli.
  • Evcil hayvanınızda hastalık bulguları varsa, veteriner hekimin uygun görmesi halinde, evcil hayvanınızın testleri Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Veteriner Kontrol Enstitülerinde yapılmalı.
  • Kovid-19 pozitif saptanan kedi veya köpeklerin 14 gün izolasyonunu sağlanmalı.”

Son dakika gelişmeleri güncel, kamu haberleri ve personel alım ilanlarını mobil uygulamamız üzerinden anlık olarak haberdar edeceğiz. Mobil uygulamamızı ücretsiz indirmek için TIKLAYIN.

Kamuilanlari.com | ANKARA

İlgili Makaleler