Ekonomi

Emekli Vatandaşlara 3 Maaş Avans Hakkında Tüm Detaylar

Emeklilik başvuru yapan kişilere maaş bağlanana kadar 3 maaş avans imkanı sunuluyor. Bu durum mevcut emekliler tarafından da talep ediliyor. Corona virüsü tedbirleri kapsamında 1500 lira olan en düşük emekli maaşı kapsamında 4 bin 500 lira avans öekmek isteyen emekli vatandaşlar yeni bir düzenleme olup olmadığını araştırıyorlar.

Emekli olmayan ancak emeklilik başvuru yapan vatandaşlara maaşları bağlanana kadar 3 maaş avans çekme imkanı sağlanıyor. Emeklilik başvurusu yapıp maaşı 3 ay içinde bağlanmayanlara 3 net asgari ücret avans veriliyor. Mevcut durumda emekli olan vatandaşlar da bu haktan yararlanmak istiyorlar. En düşük 4 bin 500 lira avans çekmek isteyen vatandaşlar bu konuda yeni bir düzenleme olup olmadığını araştırıyorlar.

3 MAAŞ AVANS

En düşük emekli maaşı bilindiği gibi corona virüsü tedbirleri kapsamında 1500 liraya yükseltildi. En düşük emekli maaşının yükselmesi sonrası emekli vatandaşlar da avans sisteminden yararlanmak istiyor ve 4 bin 500 lira çekmek istiyorlar. Çektikleri 3 maaş avans da emeklinin maaşından 12, 24 ya da 36 taksitle kesilecek. Buna örnek vermek gerekirse 36 ay taksit olursa, 4 bin 500 liralık avans emeklinin maaşından 3 yıl boyunca aylık 125 lira kesinti yapılarak geri ödenecek.

TBB’YE YAZI GÖNDERİLDİ

Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün ve Genel Sekreteri Gazi Aykırı imzasıyla Türkiye Bankalar Birliği’ne emeklilerin taleplerini içeren yazı gönderildi. Gönderilen yazıda corona virüsü tedbirleri kapsamında, KDV ve sosyal güvenlik primi tahsilatının ertelendiği, nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemelerinin asgari 3 ay ötelendiği anımsatıldı.

Ayrıca söz konusu yazıda Dernek olarak bu olumlu gelişmelerin yanı sıra sayıları 1 milyonu bulan dernek üyelerinin ve toplam sayıları 13 milyona varan emeklilerin yoğun talepleriyle karşılaşıldığı belirtildi ve şu ifadeler kullanıldı:

“ÇÖZÜM ÜRETİLMESİNİ ARZ EDERİZ”

“Emeklilerimiz de en az 3 ay olmak üzere, kredi geri ödeme taksitlerinin faizsiz olarak ötelenmesini talep etmektedir. Özellikle özel bankalardan aylık alan emeklilerimizin bir diğer talebi de yaşları sebebiyle evden çıkamadıkları için aylıklarını çekememeleri yüzünden yaşadıkları sıkıntıların giderilmesidir. Sürecin uzaması halinde maaşların 90 günlük süre bitiminde Sosyal Güvenlik Kurumu’na iadesi bile söz konusudur. Bu sorunun da giderilmesi için özel bankalarımızla alınacak tedbirlerin görüşülmesini ve soruna çözüm üretilmesini arz ederiz.”

Son dakika gelişmeleri güncel, kamu haberleri ve personel alım ilanlarını mobil uygulamamız üzerinden anlık olarak haberdar edeceğiz. Mobil uygulamamızı ücretsiz indirmek için TIKLAYIN.

Kamuilanlari.com | ANKARA

İlgili Makaleler