Ekonomi

Devletten 1000 Lira Yardım Ödemesi ! T. C. Kimlik İle Başvurabilirsiniz

Corona virüsü salgınında devlet tarafından vatandaşlara çeşitli destekler sağlanıyor. Bu destekler kapsamında vatandaşlara 1000 lira ödeme yapılıyor. Ödemelere ilişkin başvurular ise T. C. Kimlik Numaraları ile e-Devlet üzerinden gerçekleştirilecektir.

Milyonlarca vatandaş tarafından corona virüsü salgını kapsamında devreye alınan pandemi sosyal destek ödemeleri hakkında araştırma yapıyor. Bazı vatandaşların başvuru sonuçları açıklanırken bazı vatandaşlar başvuru yapıyor. Birinci ve ikinci faz ödemeleri başvuru alınmadan daha önce sosyal yardım alan vatandaşlara verildi. Üçüncü faz ödemeleri ise başvuru bazlı oluyor ve vatandaşlar T. C. Kimlik Numaraları ile e-Devlet üzerinden başvurularını gerçekleştiriyorlar.

1000 TL sosyal yardım parası başvuru şartları ve kimlere verileceğine ilişkin detaylar da belli oldu. Başvurulara ilişkin değerlendirmeler kişi bazlı değil aile bazlı yapılacak. Yani aynı aileden başvuru yapan iki kişiden birinin başvurusu kabul edilecek. Pandemi Sosyal Destek Programı Faz 1 ve Faz 2 kapsamında verilen 1000 liralık nakdi destekten faydalanmamış olanlar alabilecek.

700 BİN BAŞVURU

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, ücretsiz izin desteği kapsamında şu ana kadar 700 bini aşkın başvuru yapıldığını belirterek, ödemelerin 8 Mayıs’tan itibaren başlatılacağını bildirdi.

Konu ile ilgili olarak bu ödemeler hakkında Bakan Selçuk bir açıklama yaptı. Bakan Selçuk açıklamalarında Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi altında bir sosyal koruma kalkanı paketi oluşturduklarını, bunun sosyal yardımlar, sosyal güvenlik, çalışma hayatı, sosyal hizmetler yönünün bulunduğunu belirtti.

Bunun yanı sıra söz konusu açıklamada sosyal yardımların 3 faz halinde planlandığını, birinci fazda 2,1 milyon haneye ulaşıldığını ve bu hanelere 1000’er lira yardım yapıldığını belirten Bakan Selçuk ikinci fazda da 2,3 milyon haneye ulaşıldığını, toplamda 4,4 milyon haneye yardım yapıldığını vurguladı.

BAKAN SELÇUK’UN AÇIKLAMALARI

Bu destek ödemelerine ilişkin Bakan Selçuk’un açıklamaları şöyle oldu:

“Onlar kimlerdi? Faz 1 ve faz 2’ye başvurup halihazırda 1000 lirayı vermiş olduklarımız. Hanesinde kamu işçisi olanlar, memur olanlar, işsizlik ödeneğinden ve kısa çalışma ödeneğinden faydalanmış olanlarla emekli başvurularını değerlendirmeye almayacağımızı belirtmiştik başvuru esnasında. Bu başvuru kategorilerini çıkardığımız zaman 6 milyonu aşkın başvurunun yaklaşık yüzde 60’ı değerlendirme dışı kalmış oldu. Dolayısıyla değerlendirmeye alınan 3 milyon kişinin başvurusunu da 1003 tane Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfımız var, vakıflarımıza gönderdik.

Başvuruları vakıflarımız değerlendiriyorlar. Çünkü bizim merkezden mahalledeki, ilçedeki o haneyi değerlendirmemiz mümkün değil. Dolayısıyla genel olarak SGK açısından diğer kriterler açısından baktıktan sonra gönderilen 3 milyon kişinin başvurusu değerlendiriliyor. Ama peyderpey de ödemelere de başladık aslında, şu anda 620 bin haneye faz 3’ten de yardım yaptık.”

ÖDEME TARİHLERİ

Yoğunluk oluşmaması için başvurular T. C. Kimlik Numaralarının son hanesine göre günlere ayrıldı. Bu bağlamda T.C. kimlik numarasının son hanesi “0” olanların pazartesi, “2” olanların salı, “4” olanların çarşamba, “6” olanların perşembe ve “8” olanların cuma günü başvuru yapabilecek. Aşağıdaki link üzerinden giriş yaparak başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Başvuru İçin TIKLAYIN. 

İlgili Makaleler