Ekonomi

Vatandaşlara Karşılıksız 801 Lira Ödeme ! Kimler Yararlanabilir?

Dar gelirli ve yardıma muhtaç okab ailelere Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 801 lira yardım ödemesi yapılıyor. Bu yardım cenaze yardımı adı altında gerçekleştiriliyor. Peki bu yardımdan nasıl yararlanılabilir?

Ülkemizde dar gelirli ve yardıma muhtaç vatandaşlara devlet tarafından farklı destekler sağlanıyor. Bu ödemeler Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından farklı kalemlerle gerçekleştiriliyor. Özellikle bir yakınını kaybeden vatandaşlar defin ve diğer işlemler için devletten destek alabiliyorlar. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gerçekleştirilen bu yardım çoğu vatandaş tarafından bilinmiyor. Peki nasıl yararlanılacak?

ÖDEME 800 LİRAYI BULDU

Cenaze yardımı adı altında gerçekleştirilen bu ödeme iş kazası veya meslek hastalığı sonucu, sürekli iş göremezlik geliri, malullük veya yaşlılık aylığı almakta veya kendisi için en az 360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş iken, ölen sigortalının ailesine verilen ödemedir. SGK tarafından yapılan bu ödeme sigortalı olan bireyin eşi, çocukları, yoksa annesi babası ya da kardeşlerine verilmektedir.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre her yıl enflasyon oranına göre artış gösteren cenaze ödeneği bu yıl açıklanan enflasyon verilerine göre 800,77, 801 TL’ye kadar yükselmiş bulunuyor.

SGK TARAFINDAN İNCELENECEK

Konu ile ilgili olarak cenaze ödeneğine göre bireylerin yakınlarının vefat tarihinden itibaren 5 yıl içinde istenilen belgeler ile SGK il müdürlüklerine başvuru yapılabilir. Bu noktada 5 yıl içesinde bireyler bu yardım için başvurmadığında kişi doğrudan bu haktan vazgeçmiş sayılmaktadır. Başvuru yapıldığında SGK tarafından değerlendirilmeye alınır ve belgelerin ve doğruluğu anlaşıldığında cenzae yardımı onaylanarak ödeme yapılır.

BAŞVURU DETAYLARI

Yardım için gerekli belgeler ise şöyle:

Vefat eden kişiye ait ölüm belgesi ya da raporu, başvuru yapan kişinin nüfus cüzdanı fotokopisi ile muhtar onaylı talep dilekçesi ile kurumun bölge müdürlüklerine başvuru yapılması gerekmektedir.

İlgili Makaleler