Ekonomi

Kısa çalışma ödeneği 3 ay daha uzatılacak mı?

Corona virüsü salgını nedeniyle ‘ekonomik istikrar kalkanı’ paketi kapsamında işletmelere ve çalışanlara destek olması için, ‘kısa çalışma ödeneği’ devreye sokuldu. Ancak 3 ay boyunca devam edecek uygulamada sona eriyor. Peki, kısa çalışma ödeneği uzatılacak mı?

Türkiye’de 11 Mart tarihinde tespit edilen corona virüsü nedeniyle pek çok işletme geçici süreliğine kapatıldı. Bu süreçte vatandaşın ve işverenin ekonomik sıkıntı yaşamaması için hükumet tarafından ‘kısa çalışma ödeneği’ devreye sokuldu.3 ay süreli olarak geçerli olarak ödenekten çok sayıda işyeri ve vatandaş faydalandı. Ancak kısa çalışma ödeneğinde sona yaklaşıldı. Haziran sonunda bitecek olan ödeme için yeni sorular sorulmaya başlandı.

Cumhurbaşkanı uygun görürse kısa çalışma ödeneğini 3 ay daha uzatabilir. Peki, bu uzatma gündemde mi?
Normalleşme dönemine geçilmesi ile beraber pek çok işletme tekrar açıldı. Bu nedenle konu hakkında değerlendirmede bulunan yetkililer, kısa çalışma ödeneğinin devam edebileceğini ancak devam etse bile normalleşme dönemine göre değiştirilebileceğini ifade ediyorlar.

İşçiler kısa çalışma ödeneğinden nasıl faydalanabilirler?

İşverenin kısa çalışma talebinin iş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu uygun bulunması,

Kısa çalışmaya tabi tutulan işçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte çalışma sürelerini ve prim ödeme şartlarını sağlamış olması (Covid-19 etkisiyle yapılan kısa çalışma başvurularında, son 60 gün hizmet akdine tabi olmak kaydıyla son 3 yıl içinde 450 gün prim ödemiş olması),

İş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu kısa çalışmaya katılacaklar listesinde işçinin bilgilerinin bulunması,
gerekmektedir.

Prim ödeme şartını sağlamadığı için kısa çalışma ödeneğine hak kazanamayanların daha önce çeşitli nedenlerle kesilmiş (yeni işe başlama vs.) son işsizlik ödeneği hak sahipliğinden varsa kalan süre kısa çalışma süresini geçmemek üzere kısa çalışma ödeneği olarak ödenir.

İlgili Makaleler