Gündem

O İlimiz İçin 7 Şiddetinde Deprem Uyarısı Yapıldı: İşte Etkilenecek İlçeler

Jeofizik Mühendisi Atakan Yüklü, Akdeniz'de meydana gelen deprem fırtınaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu ve Girit Adası bölgesinde 7 şiddetinde deprem beklendiğini belirtti. Atakan Yüklü açıklamalarında Leonardo da Vinci'nin kaynaklarında da Akdeniz'de büyük bir deprem beklendiğini hatırlatarak denizde tsunami etkisi oluşturacağını ve Antalya'nın bazı ilçelerini uyardı.

Jeofizik mühendisi Atakan Yüklü, Akdeniz’de özellikle Girit Adası bölgesinde deprem fırtınaları olduğunu ifade ederek bölgede oluşan artçı depremlerin etkisiyle Akdeniz’de bulunan Helen Yayı Fay Hattı’nda 7 büyüklüğünde deprem beklendiğini belirtti. Atakan Yüklü açıklamalarında Leonardo da Vinci’nin 1489 yılında Rodos yakınlarında meydana gelen büyük deprem notlarını aktararak Adalya yani Antalya yakınlarında bir deprem olduğunu, denizde bir yarık açıldığını ve 3 saat içerisinde içinin dolduğunu vurguladı.

Atakan Yüklü denizde oluşabilecek olan deprem sonrasında tsunami oluşacağını ifade ederek Antalya’nın bazı ilçelerini uyardı. Bu bağlamda Antalya’nın özellikle Kumluca, Finike, Kaş, Alanya ve Aksu kıyı kesimlerinin hasar göreceğini aktaran Atakan Yüklü corona virüsü nedeniyle kurulan Sağlık Bilim Kurulu gibi olası bir depreme karşı tedbirli olunup Deprem Bilim Kurulu kurulması gerektiğini vurguladı.

Açıklamalarında Girit Adası bölgesinde meydana gelen artçı depremlerin aslında bir deprem fırtınası olduğunu belirten Yüklü şu ifadeleri kullandı:

“3-5 METRE YÜKSEKLİĞİNDE TSUNAMİ”

“Tarihsel dönemde bu bölgede Helen Yayı dediğimiz Girit Adası’nın olduğu kısımdan Afrika Levhası, burada Anadolu ve Anadolu’nun altına doğru dalıyor. Levhalar sıkışıyor. Burada üretilen depremler ileride daha büyük depremlerin habercisi. Çünkü tarihsel sürece baktığımızda bugün bu bölgede 7’nin üzerinde büyük depremler olmuş ve hatta 3-5 metre yüksekliğinde tsunaminin oluştuğunu görüyoruz. Antik kentlerin hepsinde bunlar görülmüştür”

DEPREM BİLİM KURULU KURULMASI ÖNERİSİ

Açıklamalarında Deprem Bilim Kurulunun kurulması gerektiğini ifade eden Atakan Yüklü açıklamalarına şöyle son verdi:

“Bu bölgede deprem olacak mı olmayacak mı tartışmasından ziyade Antalya’nın sahil kesiminde Kumluca, Finike, Kaş, Alanya ve Aksu’nun sahil kesimlerinde 1999 yılı öncesi birçok yapının acilen jeofizikçiler tarafından incelenmesi gerekiyor. Bunlar içinde büyükşehir belediyeler nezdinde ‘Deprem Bilim Kurulu’ oluşturulması gerekiyor. Deprem Bilim Kurulu’nda yer bilimciler, jeofizik, jeoloji mühendisleri, arkeolog ve tarihçiler de bulunmalıdır. Deprem öncesi ve sonrası neler yapılması gerektiği, bir zemin haritası çıkartılması gerekiyor. Bu sayede olabilecek depremleri en az hasarla atlatabileceğimizi düşünüyoruz. Deprem Bilim Kurulu sayesinde ileride oluşacak depremler için tedbirimizi alacağımızı düşünüyorum”

İlgili Makaleler