Ekonomi

Vatandaşlar taşıt kredisinden yararlanmaya başladı! Sıfır ve ikinci el araçlarda indirim olacak mı?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından vatandaşlara normalleşme sürecinde de desteklerin devam edeceği açıklandı. Bu açıklamanın ardından kamu bankaları uygun finansmanlı taşıt, tatil, eşya, konut kredileri vereceklerini duyurdular. Vatandaşlar taşıt kredisinden yararlanmaya başladı. Peki sıfır ve ikinci el araçlarda indirim olacak mı?

Kamu bankaları corona virüsü süreci sonrasında vatandaşlara uygun finansmanlı taşıt, tatil, eşya, konut kredileri vereceklerini duyurdular. Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası şubelerinden kredi almak isteyen vatandaşlar sıfır ve ikinci el araçlarda indirim uygulanıp uygulanmayacağını merak ediyor. Takvim’e göre; Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, özel bankalarında taşıt kredisi vermesini umut ettiklerini söyledi. Yanık, özel bankalarında taşıt kredi sağlaması ile araç fiyatlarının çok fazla olmasa da bir düşme trendine girebileceğini söyledi.

Fiyat yükselişin önüne geçemiyoruz

İkinci el araçların fiyatları hakkında değerlendirmede bulunan Yanık, “Burada tek sıkıntı ikinci el araçlardaki fiyatların yükselişi. Maalesef biz de bu yükselişe hiçbir anlam veremiyoruz. Önceden bu artışı dolar, avro ve benzindeki artışlara bağlıyorduk ama bunlarda da afaki artış olmadı. Hatta benzinde düşüş oldu. İkinci el araçlardaki fiyat yükselişlerinin bir türlü önüne geçemiyoruz. Öyle bir hale geldi ki ikinci el araçların fiyatları, sıfır araçların fiyatlarını geçmeye başladı. Sıfır araç bayilerinin ciddi anlamda ikinci el araç alıp satması ve internet sitelerinin araçlara fiyat biçmesi bu işi bu aşamaya getirdi.” İfadelerini kullandı.

İnternette fiyat araştırması yapılmalı

 

Araç satın almak isteyenlerin internette fiyat araştırması yapması gerektiğini söyleyen Yanık, “Sadece internet baz alındığı müddetçe bu araba piyasası yükselecek. Ayrıca sadece fotoğraftan gördüğünüz araç için kaparo vermeyin. Alacağınız aracı mutlaka işten anlayan, bu işin uzmanı olan yerlere gösterin.” Açıklamasını yaptı.

Taşıt kredisi sonrası hareketlilik var

 

Taşıt kredileri sonrasında piyasalarda hareketlilik meydana geldiğini ifade eden Yanık, “Kredilerin satışlara bir etkisi ve katkısı olacaktır. Piyasanın canlanmasını umuyoruz. Şu an çok güzel bir hareketlilik var. Krediler açıklanınca daha da talep ve yoğunluk olmaya başladı. İnsanlar galerilere gelip araçları ve fiyatları soruyorlar. Şu anda galericiler çarşısına bir hareketlilik geldi. Yılın ikinci yarısından umutluyuz. Devletimizin açıkladığı taşıt kredileriyle yılı iyi kapatacağız diye düşünüyoruz.” Dedi.

Taşıt Kredisi

Bankaların taşıt kredileri hakkında açıklamaları şöyle:

Yerli üretim yapan anlaşmalı firmalardan sıfır km binek araç (motosiklet dahil) veya ticari araç satın alacak bireysel/kurumsal müşterilerimize 1.El-Sıfır Yerli Üretime Özel Taşıt Kredisi, İkinci el binek araç (motosiklet dahil) veya ticari araç satın alacak bireysel/kurumsal müşterilerimize 2.El Taşıt Destek Kredisi sunmaktayız.

1.El-Sıfır Yerli Üretime Özel Taşıt Kredisi

Yerli üretim yapan anlaşmalı firmalardan sıfır km binek araç (motosiklet dahil) veya ticari araç satın alacak bireysel/kurumsal müşterilerimize firmalar ile yapılan anlaşmalar bazında değişmek üzere aylık %0,49 – %0,69 faiz oranı ile taşıt kredisi imkanı sunmaktayız.
50.000 TL tutarlı, 36 ay vade, aylık %0,69 faiz oranı, %0,50 kredi tahsis ücreti ile kullandırılan taşıt kredisinin yıllık maliyet oranı % 10,7983’tür.

2.El Taşıt Destek Kredisi

İkinci el binek araç (motosiklet dahil) veya ticari araç satın alacak bireysel/kurumsal müşterilerimize %0,82 faiz oranı azami 6 ay ödemesiz toplam azami 60 ay vadeli ile 2. El Taşıt Destek Kredisi ürünü sunmaktayız.

2. El Binek Otomobil ve Ticari Taşıt Kredilerinde azami üst limit 150 Bin TL olacaktır.

Bu kapsamda, 7 yaşına kadar ikinci el otomobiller için kredi kullanılabilecektir.

50.000 TL tutarlı, 36 ay vade, aylık %0,82 faiz oranı, %0,50 kredi tahsis ücreti ile kullandırılan taşıt kredisinin yıllık maliyet oranı % 12,8768’dir. Banka gerekli görülmesi halinde kredi koşullarında değişiklik yapma ve kampanyayı durdurma hakkını saklı tutar.

İlgili Makaleler