Gündem

Taşıyıcılar Corona Virüsü Bulaştırıyor Mu? Bilim Kurulu Üyesi Açıkladı

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara taşıyıcıların hastalığı bulaştırıp bulaştırmayacağı konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Ateş Kara açıklamalarında attıkları virüs miktarının sanki biraz daha düşük olduğunu belirtti ve bunun bulaştırmıyorlar anlamında olmadığını vurguladı.

Prof. Dr. Ateş Kara, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ), koronavirüs semptomlarını göstermeyen hastalardan virüs bulaşmasının çok nadir olduğu yönündeki açıklamaları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ateş Kara açıklamalarında asemptomatik hastaların virüsü başkalarına bulaştırdığını vurguladı.

Ateş Kara açıklamalarında normalde viral enfeksiyonların çoğunluğunun, öncelikle çocuklarda başladığına ve onları daha çok etkilediğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“İKİSİ DE AYNI ORANLARDA ATIYOR”

“Çocuklar, bu virüsleri yetişkinlere oranla daha çok bulaştırıyor. Koronavirüste farklı bilgiler ortaya çıkmaya başladı. Diğer virüslerden farklı olarak büyüklerimiz hastalandıklarında bu virüsü daha fazla atıyorlar (bulaştırıyorlar). Diğer enfeksiyonlarda genellikle büyüklerimiz hastalanıyordu ama virüsü daha az atıyorlardı. Çocuklar hastalanıyorlardı virüsü çok daha fazla atıyorlardı. Koronavirüste, çocuklar daha az hastalanıyor, virüsü daha az atıyorlar. Büyükler daha kolay hastalanıyor, daha ağır geçiriyorlar ve daha çok virüs atıyorlar. Hastalığı geçiriyorsanız, semptomlarınız ağırsa ve yaşınız büyükse virüsü daha uzun süre ve daha yüksek miktarlarda atıyorsunuz. Bu da şu anlama geliyor, sizin bir başkasına bulaştırmanız daha kolay. Semptomunuz var ama çok fazla değil, semptomunuz var ve fazla ama aynı yaşlardasınız. İkisi de aynı oranlarda atıyor”

Normal viral enfeksiyonlarda semptom göstermeyenlerin, semptom gösterenlere oranla virüsü daha az oranda bulaştırdığını belirten Ateş Kara semptomu olmadan virüsü alan ve hiç semptom geliştirmeyen yani tamamen dışarıdan baktığımızda sağlıklı görünen ama virüsü taşıyan kişiler olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Ateş Kara açıklamalarının devamında normalde viral enfeksiyonlarda bu kişiler virüsü semptom gösterenlere göre bir miktar az attıklarından söz ederek şöyle devam etti:

“BULAŞTIRMA RAKAMLARI SANKİ BİRAZ DAHA DÜŞÜK”

“Semptom göstermeyen, herhangi bir bulgusu olmayan ama virüsü taşıyanların rakamı yüzde 30’lara kadar gelebiliyor. Bu kişiler virüsü atıyorlar ama şunu gördük biz; Attıkları virüs miktarı sanki biraz düşük. Büyüklerimiz kadar hastalandıklarında virüs atmıyorlar gibi görünüyor. Bu da şu anlama geliyor, biraz daha az bulaştırıcı olabilir ama ‘bulaştırmıyorlar’ anlamında değil. Diyelim ki büyükler iyileştikten sonra 14 gün daha virüs atmaya devam ediyorlar. Bu kişiler ise ortalama 7 gün gibi nadiren 10 güne varan şekilde atıyorlarmış gibi. Bu atış da gittikçe azalıyormuş gibi görünüyor. Bulaştırma rakamları sanki biraz daha düşük, bulaştırma süreleri de sanki 7 gün civarında yani biraz daha kısa gibi görünüyor”

İlgili Makaleler