Gündem

Bilim Kurulu Üyesi Kara’dan Covid-19 Aşısı İçin Kritik Açıklama: Tarih Verdi

Sunuculuğunu Hakan Ural ile Nur Tuğba Namlı’nın yaptığı programa görüntülü bir şekilde bağlanan Sağlık Bakanlığı corona virüsü Bilim Kurulu üyesi Ateş Kara corona virüsü aşısı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanlığı corona virüsü Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara Sunuculuğunu Hakan Ural ile Nur Tuğba Namlı’nın yaptığı “Neler Oluyor Hayatta” programına görüntülü bağlandı. Ateş Kara buda corona virüsü hakkında önemli değerlendirmelerde bulunarak Covid-19 aşısı için tarih verdi.

KASIM AYINDA İLK AŞI

Prof. Dr. Ateş Kara açıklamalarında verilerin olumlu gitmesi durumunda Kasın ayında ilk aşıya ulaşılabileceğini “Elimizdeki veriler eğer bu şekilde olumlu giderse Kasım ayında ilk aşıya ulaşılabilir.” sözleri ile belirtti.

Ayrıca Ateş Kara şu anki süreçte sosyal mesafe ve maske kurallarına uyulmadığı sürece sıcaklığın virüse etkisinin bir öneminin olmadığını da vurguladı.

KAN GRUBU AÇIKLAMASI

Tüm bunların yanı sıra Ateş Kara geçtiğimiz günlerde de bir açıklama yapmıştı ve corona virüsü bulaşının kan grupları ile ilişkili olup olmadığına ilişkin soruya yanıt vermişti. Bu konu hakkında Ateş Kara’nın açıklamaları şöyle olmuştu:

“Buna yönelik iki büyük çalışma çıktı. Bu çalışmalarda belirli kan gruplarının biraz daha hastalığı kolay aldığı ve ağır geçirebilecekleri yönünde iddia ortaya çıktı. Diğer çalışma sadece koronavirüsün kolay alındığını gösterdi. Özellikle ‘A’ kan grubunun riskinin yüksek olduğunu, ‘0’ grubunun riskinin düşük olduğu veriler geldi.

Bu olabilir mi, baktığınız zaman şöyle değerlendirmek lazım, kan grubunu gösteren yapılarda aslında hücrelerin yüzeyindeki aynen bu koronavirüsün vücuda girmesi için kullandığı, ‘kapı’ diyoruz, onun gibi ama onunla çok ilişkili değil, vücudun hücrelerinde ve belirli hücrelerinin üzerinde bulunan yapılar. Bunların gelişmesinde yaşadıkları süreçte virüsün hücre içine girdiğindeki süreci bir miktar yansıtıyor.

O bakımdan ilişkili olabilme ihtimali var. Bu çalışmalarda eldeki verilere bakıldı. Kaç kişi hastalanıyor, o hastalananlar arasında kan gruplarına bakılarak değerlendirildi. Bu çalışmalar hata olabilecek çalışmalar ama bugün için öyle bir veri sunuyorlar. Biraz daha detaylanması lazım, bizim ‘A grubundaki kişiler hastalığı çok daha kolay alıyor ve daha ağır geçiriyor’ dememiz için.”

İlgili Makaleler