Gündem

48 İlde yasak var! Yarından itibaren 900 TL ceza!

Türkiye’de 1 Haziran tarihinde normalleşme adımları atılmaya başlandı. Pek çok kısıtlama kaldırılırken, salgının henüz son bulmaması nedeniyle yeni zorunluluklarda getirildi. Valiliklerden yapılan peş peşe açıklamalar ile 48 ilde corona virüsü tedbirleri gereği maske takmak zorunlu oldu. Yarından itibaren maske takmayan vatandaşlara 900 TL ceza kesilecek.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını Türkiye’de henüz son bulmuş değil. Normalleşme dönemi sonrasını kapsayan süreçte vaka sayıları yeniden binin üzerine çıktı. Bu nedenle yetkililer maske, hijyen, sosyal mesafe uyarıları yaparken aynı zamanda bazı illerde maske takmak zorunlu hale getirildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklamalarda Bilim Kurulu’nun İstanbul, Ankara, Bursa illeri için maske zorunluluğu önerisinde bulunduğunu ifade edilmişti. Bu açıklamanın ardından İstanbul, Ankara ve Bursa’da da maske takmak zorunlu hale getirildi. Böylelikle maske takmanın zorunlu olduğu il sayısı 48’e yükseldi.
Bu kapsamda Bakanlık tarafından maske kullanımı zorunluluğuna ilişkin 81 il valiliğine 18 Haziran’da talimat gönderildi. 22 Haziran tarihine kadar maske kullanmayanların bilgilendirilmesini isteyen Bakanlık, bu tarihten sonra kurala uymayanların 900 TL cezalandırılacağını bildirdi.

Maska takmak 48 ilde tüm alanlarda, 33 ilde ise alışveriş merkezi, market, restoran, kafe ve kuaför gibi insanların toplu halde bulunduğu iş yerlerinde zorunlu olarak kabul ediliyor. Yarından itibaren bu zorunluluğa uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi uyarınca 900 lira idari para cezası kesilecek.

Maske takmanın zorunlu olduğu iller

Adıyaman, Ankara, İstanbul, Bursa, Afyonkarahisar, Amasya, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bolu, Burdur, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Iğdır, Isparta, Kahramanmaraş, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Rize, Osmaniye, Sakarya, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Tunceli, Uşak, Yalova, Zonguldak, Bitlis’te corona virüsü tedbirleri gereği maske takmak zorunlu hale getirildi.

İlgili Makaleler