Ekonomi

Ekim ayına kadar kiraya yüzde 50 indirim geliyor!

Türkiye’de ilk kez 11 Mart tarihinde tespit edilen corona virüsü nedeniyle bir çok tedbir kararı alındı. Bu kararlar kapsamında AVM’lerdeki işletmelerin kapatılması da yerini aldı. Tedbirler kapsamında 2.5 ay kapalı kalan AVM’ler normalleşme adımları ile birlikte kapılarını yeniden müşterileri için açtı. Ancak AVM’lerin zararını önlemek ve ayakta kalmasını sağlamak için markalara kira indirimleri uygulandı. Bu kapsamda ekim ayına kadar işletmelerden kiralar yüzde 50 indirimli alınacak.

Risk ortamı olarak değerlendirildiği için kapatılan AVM’ler, kontrollü sosyal hayat döneminde yeniden faaliyete başladı. 2.5 ay boyunca kapalı kalan ve zarar eden işletmelerin ayakta kalması için AVM’lerde dükkan kiraları indirimleri uygulanıyor. Bu kapsamda Mart, Nisan ve Mayıs ayları için dükkânlardan kira almayan AVM’ler, Ekim ayına kadar yüzde 50-60 kira indirimi uygulayacaklar.

Normalleşme ile hızla toparlanırız

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan, Keleşoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Keleş, 3 ay dükkan kiralarını almadıklarını ancak normalleşme ile hızla toparlanacaklarını söyledi.
İstanbul AVM Yönetim Direktörü Kemal Baştürk ise, Nisan ve Mayıs ayları için kira bedeli almadıklarını ifade ederek ciro üzerinden 11 Mayıs tarihinden itibaren kira aldıklarını ve bu uygulamanın Haziran ayında da devam edeceğini açıkladı.

8 bin TL kirası olan 4 bin TL  ödedi

Samsun, Muğla ve Antalya’daki Torunlar GYO’nun AVM’lerden sorumlu ismi Genel Müdür Yardımcısı İlhami İnan Dündar ise açıklamalarında, “100 TL kirası olan 1 TL+KDV ödedi. 11 Mayıs’tan itibaren açık olan kiracılarımız ciro kira oranlarının yüzde 50’si oranında cirosu üzerinden kira ödedi. Yani 100 bin TL cirosu olan bir mağaza, ciro kira oranı sözleşmesinde yüzde 8 ise 8 bin TL yerine 4 bin TL+KDV ödedi. Haziran içinde kira sözleşmesinde belirlenmiş olan ciro kirası üzerinden ödeme yapılacak” dedi.

İlgili Makaleler