Ekonomi

AVM’lerden Flaş Karar Alındı: Ekim’e Kadar Devam Edecek

2,5 aylık aranın ardından 1 Haziran'da tamamen açılan AVM'ler tarafından çok önemli bir karar alındı. Mart, Nisan ve Mayıs aylarında kira almayan AVM'ler tarafından alınan kararın geçerliliği Ekim ayına kadar devam edecek.

Yaklaşık 2.5 ay kapalı kaldıktan sonra 1 Haziran’da tamamen açılan alışveriş merkezleri (AVM) tarafından çok önemli bir karar alındı. Söz konusu karar kapsamında Mart, Nisan ve Mayıs aylarında kira almayan AVM’ler, Alışveriş Merkezleri Yatırımcıları Derneği’nin kiralarda indirime gidilmesiyle ilgili tavsiye kararı sonrası Haziran, Temmuz, Ağustos ayları için yüzde 60’a kadar indirime gidilmişti. Ciro üzerinden kir alan yerler ise herhangi bir değişiklik yapmadı. Carousel tarafından Mart ayı kira bedelinin yüzde 50’si ile Nisan ve Mayıs aylarının kira bedellerinin tamamını almadı. Ayrıca Carousel, iş ortaklarına destek olmak ve ekonomiye katkı sağlamak amacıyla kira bedellerinde haziranda yüzde 60, temmuzda 50, ağustosta 40 ve eylülde ise 30 oranında indirim uygulayacağını belirtti.

KİRANIN YÜZDE 20’SİNİ TALEP EDECEK

Nisan ve mayısta kira almayan Trump AVM haziran, temmuz ve ağustosta sabit kiralarda yüzde 50 indirim uygulayacak. Mayısta kira almayan İstinye Park, haziranda martta alınan kısma istinaden yaklaşık yüzde 66 indirim yapacak. 15 Mart tarihinden itibaren mayıs da dahil olmak üzere kira almayan Capitol AVM, haziranda da kira almayacak. Temmuz-ağustos-eylül ve ekim aylarında kiraların sadece yarısı alınacak. Zorlu ise haziranda kiranın yüzde 20’sini talep edecek.

“HIZLA TOPARLANIP ESKİYE DÖNERİZ”

Konu ile ilgili olarak Capacity, Pelikan Mall, Flyinn, Metroport, A Plus ve Vadistanbul AVM’leri bünyesinde barındıran Keleşoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Keleş önemli bir açıklama yaptı. Mustafa keleş açıklamalarında kiracılardan 3 aya yakın kira bedeli almadıklarını, haziranla birlikte sabit kira ödeyenlere yüzde 50 indirim yaptıklarını vurguladı ve şu ifadeleri kullandı:

“Hayat yavaş yavaş normale dönüyor. Hızla toparlanıp eskiye döneriz”

YÜZDE 1 SABİT KİRA UYGULANDI

Antalya, Samsun ve Muğla’da AVM’leri bulunan Torunlar GYO’nun AVM’lerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlham İnan Dündar da açıklama yaptı. Dündar açıklamalarında nisanda mağazası kapalı olan kiracılara yüzde 1 oranında sabit kira uyguladıklarını vurguladı ve şu ifadelerle devam etti:

“100 TL kirası olan 1 TL+KDV ödedi. 11 Mayıs’tan itibaren açık olan kiracılarımız ciro kira oranlarının yüzde 50’si oranında cirosu üzerinden kira ödedi. Yani 100 bin TL cirosu olan bir mağaza, ciro kira oranı sözleşmesinde yüzde 8 ise 8 bin TL yerine 4 bin TL+KDV ödedi. Haziran içinde kira sözleşmesinde belirlenmiş olan ciro kirası üzerinden ödeme yapılacak”

İlgili Makaleler