Ekonomi

Bu Paralar SGK’da Unutuldu! Vatandaşların Bilmediği Yardım Ödemeleri

Devlet çeşitl kurumları aracılığıyla vatandaşlara yardım ödemelerinde bulunuyor. Devlet tarafından sağlanan bu yardım ödemelerinde öne çıkan kurum ise Sosyal Güvenlik Kurumu. 

Çok sayıda yardım ve destek ödemesinin yapıldığı SGK vatandaşların bilmediği çok sayıda ödeme bulunuyor. Öyle ki SGK’ya ödenen ve vatandaşların bilmedikleri almayı unuttukları ödemeler milyon TL’lerle ifade ediliyor. 

Kamuilanlari.com olarak bu içeriğimizde vatandaşların almayı unuttukları SGK ödemelerinden bazılarını aktarıyoruz. 

SGK’DA UNUTULAN YARDIM VE DESTEK ÖDEMELERİ

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından çalışan, çalışmayan, hasta, yaşlı ve farklı durumlarda bulunan vatandaşlar için yapılan ödemeler şunlar;

Cenaze Yardımı

SGK çalışma hayatında yer almış ve 360 gğn sigorta ödemesi yapmış vatandaşlara cenaze yardımı ödemesi yapıyor. Bu ödemeyi vefat eden kişinin eşi ve çocukları alabiliyor. Eğer eşi ve çocukları yoksa anne, baba veya karedeşlere ödeniyor. Başvurular yazılı olarak SGK’ya yapılıyor. 

Yol Yardımı 

Sigortalı tıbbi (organ nakli, kanser tedavisi, acil gibi haller) veya zorunlu bir nedenden dolayı yerleşim yeri dışında başka bir hastaneye sevki gerekiyorsa SGK yolluk ödemesi yapıyor. Yol ve gündelik ödemesi hak sahibin kendisine veya anne, baba, eş ve çocuklara PTT aracılığıyla yapılıyor.

İşgörememezlik Ödemesi

SGK hastalığından dolayı çalışmayan veya mesleki hastalıklara yakalanan vatandaşlara iş görememezlik ödemesi yapıyor. Bu ödemelerin alınabilmesi için sağlık raporu ile hastalığın resmileşmesi gerekiyor. İş Görememezlik ödemeleri PTT üzerinden yapılıyor. 

Bakıcı Yardımı

Çalışma hayatı içerisinde yer alan annelere 2 ile 5 yaş arasındaki çocuklara bakıcı parası yardımı yapılıyor. Bu yardım alabilmek için ise Türk vatandaşı olmak, belirli bir süre SGK primi yatırmış olmak gibi şartlar bulunuyor. 

Çeyiz Yardımı

Yetim maaşı alan bir genç kız evlenmeye hazırlandığında çeyiz yardımı alır. Bu yardım genç kıza ödenen yetim aylığının 24 katı kadar olur. Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılan başvuru ile ödenen çeyiz yardımı ödemesi sonrası ise genç evlendiğinden dolayı yetim maaşı kesilir.

Emekli Olamayanlara Prim Parası Ödemesi

Emeklilik için yaş ve gün şartını doldurmuş ancak prim eksiği bulunan vatandaşlara isterlerse yatırmış oldukları prim parası toplu halde ödenir. Ancak burada çeşitli başvuru koşulları bulunuyor. Konuya ilişkin detaylar SGK’dan öğrenilebilir. 

Doğum Parası

Mayıs 2015 tarihinden sonra doğum yapan annelere doğum parası ödenir. Doğum parası ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL ve üçüncü çocuk için 600 TL olarak ödenir.

Kamuilanlari.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir