Sağlık

O kişilere artık hastanede corona virüs tedavisi uygulanmayacak!

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenleme ile hastaneye yatış işlemlerinde değişiklik yapıldı. Artık sadece ateş, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas/eklem ağrısı, karın ağrısı veya ishal, koku veya tat alma bozukluğu belirtileri olan hasta hastanede değil, evde tedavi görecek.

Türkiye’de corona virüsü vaka sayıları bir süredir binin üzerinde seyrediyor. Son corona virüsü tablosuna göre, bin 172 yeni vaka tespit edildi. Virüs ile mücade şekilleri de değişiyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ile evde takip edilecek hasta profili değişti. Buna göre; daha önce bazı hafif-orta pnömoni olan hastaların tedavisi hastanede veya izolasyon alanlarında yapılırken, artık evde yapılacak.

Milliyet’ten Aykut Yılmaz’ın haberine göre; sadece ateş, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas/eklem ağrısı, karın ağrısı veya ishal, koku veya tat alma bozukluğu belirtileri olan vatandaş, “Komplike olmayan hasta veya hafif-orta pnömoni” kabul edilecek ve evde tedavi görecek. Doktor önerirse hasta 5 gün hidroksiklorokin ve/veya favipravir kullanacak. Vaka temaslısında semptom varsa hastene değerlendirmesi yapılacak. Semptom yoksa 14 gün izolasyon ve evde takip yapılacak.

Belirti göstermeyenlere ilaç tedavisi uygulanacak

Belirti göstermeyen ancak Covid-19 test sonucu pozitif çıkan hastalara ise bulaş riskinin azaltılması için hidroksiklorokin veya favipravir ilaçları verilecek. Hidroksiklorokinin QT aralığını uzatıp, ventriküler taşikardiye eğilim yaratabileceği belirtildi ve hastalara verilmeden önce EKG çekilmesi gerektiği açıklandı. Favipravir’i ise gebelerin kullanmaması gerektiği ifade edildi.

Semptom ve şikayeti olmayanlara izolasyon öneriliyor

Ankara Şehir Hastanesi’nin Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, konuya ilişkin açıklamasında, hastaların yüzde 70-80’inde ateş, öksürük belirtilerinin olduğunu ve bu oranın son zamanlarda gerilediğini söyledi.

Oğuztürk tarafından yapılan açıklamada, “Kovid-19 vaka tanımındaki ateş, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas/eklem ağrıları, karın ağrısı veya ishal, koku veya tat alma bozukluğu gibi belirtileri olan hastalarda solunum sıkıntısı, nefes darlığı, oral alımda ve beslenmede zorluk gibi sorunlar yok ise evde; takip kurallarına uygun 14 gün izolasyon ve tedavi şeklinde taburculuk esaslı bir yol haritası belirlenmiştir. Hastaların bu kriterlere uygunluğunu belirlemede ana unsur ise her zaman ki gibi hekimlerimiz olacaktır. Temas öyküsü olan hastalardan semptom ve şikayeti olmayanlara izolasyon önerilmekte, şikayeti olanlarda ise test örnekleri alınıp hastalığın şiddetine göre evde veya hastanede ilaçlı tedavi aşamasına geçiliyor.” İfadeleri kullanıldı.

İlgili Makaleler