Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan faiz ve borç açıklaması!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası basına önemli açıklamalarda bulundu. IMF’den borç alınacak iddiasına yanıt veren Erdoğan, “Boşuna avucunuzu ovuşturmayın. Biz o kapıları kapadık.” Dedi. Erdoğan ayrıca Merkez Bankası politika faizinin daha da düşeceğini söyledi.

Bugün gerçekleştirilen Kabine Toplantısı ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan önemli açıklamalarda bulundu. Basına konuşan Erdoğan, IMF’den borç alınacak iddialarını yanıtladı. Erdoğan tarafından yapılan açıklamada, “Boşuna avucunuzu ovuşturmayın. Biz o kapıları kapadık. IMF bizden 5 milyar dolar istedi. O zamanki bakan ‘bu borcu verelim mi’ dedi. ‘Verelim’ dedim. Bugün borcu alan yarın talimat alır. Şimdi parti kurmuş bize ekonomi dersi veriyor. Önce bunu bir defa herkesin görmesi gerekiyor.” İfadeleri kullanıldı.

Yatırımcı güçlü şekilde yatırımlarını yapabilsin

Konuşmalarında Merkez Bankası faiz oranına da değinen Erdoğan, “ Ülkemiz son yıllarda uyguladığı politikalarla pazar ve ürün çeşitliliğini arttırdı. Küresel belirsizliklere rağmen ihracatta 80 milyar doların üzerine çıkarak bir rekora imza attık. Maruz kaldığımız çok yönlü saldırılara rağmen ekonomimiz attığımız kararlı adımlarla 2019’un son çeyreğinde yeniden güçlü politikasına döndü. Bu bizim için güçlü bir patikaydı ama İnşallah bunu caddeye dönüştüreceğiz. Kur saldırıların etkisiyle %24’e çıkan Merkez Bankası politika faizi %8.25 seviyesine indi. Hamdolsun daha da düşecek İnşallah. Çünkü bütün arzumuz isteğimiz bu ülkede yatırımcı çok daha güçlü bir şekilde yatırımlarını yapabilsin.” Açıklamasını yaptı.

İşte Erdoğan’ın diğer açıklamalarından satır başları:

Akdeniz’deki tüm ülkeler olarak bir araya gelelim

Lübnan’da meydana gelen patlama sebebiyle dost Lübnan halkına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Geçtiğimiz haftanın en önemli konusu da Akdeniz ve Ege’de verdiğimiz cevaplardı. Ancak Yunan tarafı bir kez daha göstermiş, Mısır’la hiçbir hukuki temeli olmayan anlaşmaya yönelmiştir. Türkiye’nin hiç kimsenin hakkında, hukukunda toprağında meşru çıkarlarında gözü yoktur. Bizim tek talebimiz bize aynı yaklaşımla yaklaşılmasıdır. Bizi sahillerimize hapsetme girişimine elbette rıza göstermeyeceğiz. Biz diyoruz ki gelin Akdeniz’deki tüm ülkeler olarak bir araya gelelim. Herkesin hakkını koruyan bir formül bulalım. Ülkemizin bu çağrısına kulak asmayan bir takım ülkeler kendi geleceklerini karartıyorlar.

Öğrencilere destek olmaya devam edeceğiz

Engelli aylığını 25 liradan 851 liraya yükselttik. Lisans öğrencilerine verdiğimiz kredileri 45 liradan 550 liraya çıkarttık. Şimdi harç felan böyle bir şey yok. Şimdi biz öğrencilerimize burslarıyla kredileriyle destek oluyoruz. Destek olmaya devam edeceğiz. Her alanda bu rakamları çeşitlendirmek mümkün.

Ekonomik yükseliş 2020’nin ilk aylarında devam etti

2019 yılı ülkemiz için yeniden dengelenme sürecinin yaşandığı bir yıl oldu. Maruz kaldığımız çok yönlü saldırılara rağmen ekonomimiz attığımız kararlı adımlarla 2019’un son çeyreğinde yeniden güçlü büyüme politikasına döndü. 2019 yılının son çeyreğinde ekonomimiz yüzde 6 oranında kayda değer bir büyüme kaydetti.
Ekonomik yükseliş 2020 yılının ilk aylarında da devam etti. Yılın ilk çeyreğinde ülkemiz yüzde 4.5 gibi yüksek bir büyüme performansı sergiledi.

Salgın sadece insan sağlığını ve hayatını tehdit etmiyor. Aynı zamanda çok ciddi ekonomik sonuçlar da doğuruyor. Salgın nedeniyle küresel tedarik zincirleri aksamış birçok tesiste üretim durmuş ya da yavaşlamıştır. İşsizlik oranlarında yükseliş ve tüketim alışkanlıklarında değişikler ortaya çıkmıştır. IMF 2020 yılı için daralma beklentisini yükseltmiştir.

Türkiye salgını en az hasarla atlatan ülkelerden biri olacak

Ülkemiz, milyon kişi başına düşen vaka sayısında 73’üncü, milyon kişi başına düşen ölüm oranında 57’nci sıradadır. Bu dönem sona erdiğinde, Türkiye dünyada salgını en az hasarla atlatan ülkelerden biri olacaktır.
Otomobil üretimi Haziran ayında Mayıs ayına göre %71.7 oranında otomobil satışları ise %127.6 oranında artış kaydetmiştir. Temmuz ayında otomobil satışlarındaki artış eğilimi devam etmiştir.

İlgili Makaleler