Gündem

4 Şehirde 65 Yaş ve Üstü Sokağa Çıkma Kısıtlaması Başladı !

Corona virüsü salgını kapsamında il bazında çeşitli yasak kararları alınıyor. Bu doğrultuda 4 şehirde 65 yaş ve üstü vatandaşlar için sokağa çıkma kısıtlaması başladı. Bu yasağa uymayanlara para cezası kesileceği belirtildi.

Corona virüsü salgını kapsamında il bazında yasak kararları alınırken 4 şehirde 65 yaş ve üstü vatandaşlar için sokağa çıkma kısıtlaması getirildi. Bu doğrultuda yasaklara uymayan vatandaşlara para cezası kesileceği belirtildi.

Sivas, Gaziantep, Mardin ve Tekirdağ illerinde 65 yaş ve üstü vatandaşlara sokağa çıkma kısıtlaması getirildi. Konu ile ilgili olarak İl Valilikleri tarafından açıklamalar yapıldı. İşte o açıklamalar:

SİVAS VALİLİĞİ

“İl Hıfzıssıhha kurulu kararınca; 65 yaş üzeri vatandaşlarımıza, risk grubunda olmaları sebebiyle salgının etkilerinden korumak amacıyla sokağa çıkma kısıtlaması getirilmiştir”

Bu yasak kapsamında 65 yaş ve üstü vatandaşlar saat 10:00 ile 17:00 arasında dışarı çıkabilecekler.

GAZİANTEP VALİLİĞİ

“Covid-19 hastalığı maalesef en fazla büyüklerimizi etkiliyor. 65 yaş üstü ulu Çınar’larımızı hep birlikte koruyup dualarını almaya ihtiyacımız var. Gaziantep’te gelin ve damadın anne, baba, dede, anneanne ve babaannesi hariç 65 yaş üzeri kişilerin düğüne gitmesi yasaklanmıştır. Toplu taşıma bulaş riskini arttırdığından; sabah 07.00-10.00 akşam 17.00-20.00 saatleri arasında toplu taşıma araçlarını kullanmaları, akşam 18.00’dan sonra sebze/meyve pazarına gitmeleri yasaklanmıştır.”

MARDİN VALİLİĞİ

“Koranavirüs salgını ile mücadele kapsamında; 22.03.2020 tarihli ve 5762 sayılı (a) Genelgesi ile risk grubunda yer alan 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlarımızın sağlığını korumak amacıyla sokağa çıkma ve ikametten ayrılma kısıtlaması getirilmiş, 10.06.2020 tarihli ve 9138 sayılı (b) Genelgesi ile söz konusu kısıtlama esnetilerek her gün 10.00 ile 20.00 arasında sokağa çıkabilmelerine karar verilmiştir. İçerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminde, salgınla mücadelenin genel prensipleri olan temizlik, maske ve fiziki mesafe kurallarının yanı sıra her bir faaliyet alanı/iş kolu için alınması gereken önlemler ayrı ayrı belirlenerek bu kural ve tedbirler çerçevesinde yaşamsal faaliyetlerin sürdürülmesi sağlanmaktadır.”

TEKİRDAĞ VALİLİĞİ

Koranavirüs salgını ile mücadele kapsamında; İçişleri Bakanlığı’nın 5762 Sayılı Genelgesi ve İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisinin 4 Nolu Kararı ile risk grubunda yer alan 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlarımızın sağlığını korumak amacıyla sokağa çıkma ve ikametten ayrılma kısıtlaması getirilmiş, İçişleri Bakanlığı’nın 9138 Sayılı Genelgesi ve İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisinin 51 Nolu Kararı ile söz konusu kısıtlama esnetilerek her gün 10.00 ile 20.00 arasında sokağa çıkabilmelerine karar verilmiştir. İçerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminde, salgınla mücadelenin genel prensipleri olan temizlik, maske ve fiziki mesafe kurallarının yanı sıra her bir faaliyet alanı/iş kolu için alınması gereken önlemler ayrı ayrı belirlenerek bu kural ve tedbirler çerçevesinde yaşamsal faaliyetlerin sürdürülmesi sağlanmaktadır. Bu amaçla; İçişleri Bakanlığı’nın 13102 Sayılı Genelgesine istinaden İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi ile Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27 ve 72 nci maddeleri uyarınca 13.08.2020 günü saat: 11.00’da Tekirdağ Valiliği toplantı salonunda Tekirdağ Valisi Aziz YILDIRIM başkanlığında olağanüstü toplanmıştır.

Gelinen aşamada;

Tekirdağ İlimizde hasta ve temaslı kişi sayısı, ağır hasta, yatan hasta sayıları ve 65 yaş ve üzeri hastaların bu kategorilerdeki oranının dikkate alınarak 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın her gün 10.00-20.00 saatleri arasında sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla dışarı çıkabileceklerine, Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyete neden olunmamasına belirtilen çerçevede alınan kararların eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi, tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi, aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılması iş bu kararlar oy birliği ile alınmıştır.

İlgili Makaleler